用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港嘉諾撒面試完畢 & 想認識讀嘉諾撒d媽咪..? ...
go

香港嘉諾撒面試完畢 & 想認識讀嘉諾撒d媽咪..? [複製鏈接]

香港嘉諾撒面試完畢 & 想認識讀嘉諾撒d媽咪..?

:-|  :-|  :-|  :-|

Re:嘉諾撒面試完畢

見完了,舒了一口氣, 校長好nice, 現在等結果....!!

其實我只是讀過中學(N年前), 但是一路覺得她的校風好好,沒有聽過差的評語, 所以自囡囡出世後都心儀這間學校.

上星期六面試見過校長, 覺得她的仁慈, 和藹可親, 所以更想會收到學校通知後補....!! 心情現在還很緊張,成日會看看電話有無miss call.(好似傻婆)...!!

GeorgiHo,

我是1st round, 2nd round (同區) 都選佢, 真的不知是否有幫助叩門.

我派了北角循道 (第二選)....

感想:

我終於明白所有叩過門的媽媽心情, 原來當自己為親愛的心肝叩門時, 會同其他媽媽的感受一樣, 焦急, 緊張, 疲累, 擔心 + 等待等待等待等待等待等待等待........!!!

祝各位叩門的媽媽可以成功去他們心儀的學校....!!!!

嘉諾撒面試完畢

終於等到電話, 放下心頭大石......!!!

TTMA,

我諗我地係不同的嘉諾撒學校, 妳是九龍, 我是香港...!! Anyway, 大家一薺叩門成功, 可喜可賀....!!!!

哈哈!! 大家到這個時候都很緊張!!!  

要到左真正註冊先安樂...!!! 但真的無壓力了...!

:wink:  :wink:

heihei媽咪,

我都係岩岩入了這間學校未開始 (9月), 但聽其他媽咪說, 會著重學術科多d, 其他課外活動係自由參加...!!! 但個人覺得因為是天主教修女的學校 (雖然校長不是修女,中學部就係修女校長).. 所以她們紀律方便好注重, 我interview 時, 見樓梯上會貼了...大約是上落樓梯時要細聲........

希望幫倒你...!

heihei媽咪 寫道:
各位,

請問好動及個性活潑的小朋友, 是否適合此校呢?
可否提供多些此校的資料?

Many Thanks!

如果自行收生有20分機會好大.....!!!

我同你一樣得5分, 所以第一round 抽唔倒....!! 我諗唔關大細囡的事....!! 有好多人有宗教...其他分....!!

sy040408 寫道:
我都想囡囡 ( 現讀 K1.) 讀嘉諾撒, 但是只得 5 分 ( 大女) ??
是否收機會低 ?? 囡囡4 月出世是否有分 ?? Thanks

昨日終於知道嘉諾撒全日時間表要返 7:45 - 3:10, 要6:45上校車....!! 囡囡九月要踏另一個人生的階段.....!!

但我要比佢多d鼓勵來適應小一的生活.....!!

加油加油...!

laulau,

好高興在bk內認識妳, 大家可能會在 7/7 家長會內遇見, 希望日後可以常常交流交流..!!

想問你一下, 是什麼區跨區入... 真是十分幸運!!

我是在職媽咪..., 所以日後更要好好安排時間給囡囡過渡小一.......!!! 甘你呢?

JackieJacky,
我同laulau想法一樣, 你一定可以入讀, 放心啦...!!

晴晴_媽媽,

你好!!! 我都唔多見以前有Canossa Topic, 而我現在真的入了....!! 所以希望識多D Canossa 媽咪交流一下...!

我就唔好彩 1st 15分(10分適齡 + 5分首名子女) 入唔倒, 但我會支持你同sy040408 ....why not 博一博....!!

laulau,

我都係柴灣 - 小西灣, 甘你會唔會乘校車, 還是自己送佢返學..??

‹ 上一主題|下一主題