用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

agree, 我女P3才start 有全篇作文,  那年她的一篇文章被挑了post 上 校網, 我d家人朋友個個都不相信啊 !
理由就是有些地方不是很reasonable,  為何會這麼高分?

後來一位做中文老師的朋友告訴了我--是因文中我女懂得運用了連接詞, 比喻句, 擬人法+4字成語.  是學以致用的表現, 所以得分高.     

原帖由 mshong 於 09-6-16 14:50 發表
Hi Candytl

作文最重要是不要離題, 最好能把課本學到的句式應用出來, 同一老師批改相信會用相同的準則打分數.  

我女兒的老師也試過中作打95分, 但每間學校的老師有不同的評分準則的. 總之多看書絕對有助寫作的.

...

小女很害羞, 面試一定很

7/7good luck, 我家中都有2個孩子派位 !

原帖由 mshong 於 09-6-17 10:47 發表
Heidi 媽

中作也只是主科其中一部份, 呈分試除中、英、數、常外, 音樂及視藝科小朋友都需做好. 首兩次呈分更加重要, 因自行收生階段中學憑這兩次成績巳大致可決定取錄與否. (當然面試表現也是關鍵).

我們仍要等至7 ...

我女也是愛中文書, 英文書也不抗拒.  我反而係特意培養她看中文書.   因為我聽過d talks(years ago kids kinder times), 都說中文其實比英文複雜,  又要標點, 又要句式, P3再加入成語, 難取高分.   英文則P4後沒大變化 --> 這是一名校校長說幾十年來的經驗.   本地孩子的數學大多能吸收到, 故不大問題的.    她說學生大多被中文拖低平均分.  故應放多點時間在中文科 !

我仔女都果然中文最低分 .

你有對twins?  

no la, 我兄弟姊妹的,  想死咩, 生甘多

我沒想過考直資去見識面試wor,  真係諗下先
btw, 今年我識人dgs收咗,  即日叫佢交學費簽紙give up大抽獎.    唔准回家考慮.

原帖由 mshong 於 09-6-17 11:29 發表
Hi Martina

謝謝你的祝福. 你兩位孩子也是今年P.6升F.1, 也祝他們派獲心儀中學.

面試緊張在所難免, 有一位家長朋友建議我們報直資吸收面試經驗, 也參加了面試班. 有這些準備比較沒太緊張. ...

Heidi 妈, 唔好對号入座.  我講我自己啫,  已經有2個 再加2個的--> 我就即死啦 !  

原帖由 Heidi媽 於 09-6-17 12:49 發表
那我就是想死喇ops:" />! 我有對twins boys.

Tks asinai  !  

原帖由 asinai 於 09-6-17 14:46 發表
預祝你對 twims & mshong ge 女女 都能入到心儀 ge 中學!

我女今年去clinic 驗到有近視, 我都worry,   佢有個大近視mummy嘛   

而且又係書不離手,  連食飯都睇書, 比daddy 罵才肯放低本書的.  

原帖由 asinai 於 09-6-17 14:39 發表
我女都是書蟲一名, 不過佢就中英文書都愛看, 如果佢追開果本書, 就會食飯, 去toilet or rest 都睇住, 旦求盡快睇完....我見佢一本成吋厚ge chapter books 係 gum 0肯, 好驚佢近視加深!
...

Hi 各位,  我講嘢唔清唔楚 !
我大女P5, 细仔P2,  另2個今年P6的是侄啊 !
Anyway, 多謝祝福 !  最好大家都心想事成 !

我大女只有一隻眼有100度, 唔知唔戴glasses得唔得?
昨晚亞女睇死神的聖物到12點..

我細仔只喜歡看圖畫 -->老夫子果d...

早晨 (應該是午安)各位:

請問個portfolio 應多少頁呢?  
至於d cert. 因為老師說會幫我們先scan過,  所以我沒整理呢!   去年 我女有個師姐夾了28張cert. 老師說太多.  我想那家長也像我一樣肓頭烏蠅, 8張 or 18張 or 28張 ?    我根本連成績表要都唔知 ?  還有cert 是否P4 up, P3樓下的不用?

我女非常內向, 抗拒跟不太熟的人交談, 何況陌生人?

太巧合, heidima 你我 的孩子都係同 grade.  
將來上中學, 上大學 (好遙遠) 都一齊 !

原帖由 asinai 於 09-6-19 13:07 發表
我都係有一個P.5 girl & P.2 boy wor!

abt wear glasses>>>我女係 P.4 mid-term 時驗眼有幾十度近視, 話暫時5駛配 glasses, 1/2 yr 私家再check 已+深一隻眼過100度, seems 另一隻50度, 即配眼鏡.  e+ 1 yr later  ...

呢套書未睇過,  等我look look 先
我女呢年最愛rainbow magic

原帖由 candytl 於 09-6-19 12:29 發表

書名: Captain Underpants
作者: Dav Pilkey

共有5本, 潯晚問阿女好唔好笑, 佢話唔好笑, 但啱佢程度睇, 我朋友仔仔就講好攪笑, 唔通男女有別?

有條link係關於作者的, www.pilkey.com ...

我仲以為係指定動作添

原帖由 Heidi媽 於 09-6-19 14:02 發表
究竟係咩學校? 竟然幫學生scan過d cert.!  羨慕c.

Tks mshong,  呢個暑假都要做d 嘢 !   

原帖由 mshong 於 09-6-19 13:56 發表
Hi Martina

Portfolio的頁數沒硬性規定的呢, 總之貴精不貴多. 如老師會代你們分柝那些應放那些不用放便更好. 但也建議你也分年級後再分類保存, 到時把需要的抽出來更快捷方便.

一般都不要求提供小三或以下, 有些申 ...

我女班中有數人已考取了piano 6级.  我侄(今年P6)也都考到了.  而家d 細路真係要周身刀.

原帖由 mshong 於 09-6-19 14:18 發表
Hi, Heidi 媽

你囡囡學校不輕易發獎狀倒也令人傷腦筋, 那可能考慮多考一些公開試 : 如Cambridge, 國際評核試之類. 有位家長朋友告訴我P.6一定要考了Cambridge Flyers (不過我女也只考了Movers). 有沒有用? 見人見智 ...

我都成日去新世紀的popular,  唔知點解好少去三联,  習慣性吧 !

原帖由 asinai 於 09-6-19 14:14 發表
candy,

不如你帶ah女去商務"dull"個 round, 果度d books多数任睇, 5 似 popular gum 包到實, 等佢自己 choose.  我對仔女经常在那裏溜連 1 hr 以上!

校際音樂比賽, 朗誦那些 count 嗎?  都係跟學校去的
真係完全校外的主要是畫畫了,  全部國內的, 我應為沒大用的 !

原帖由 asinai 於 09-6-19 14:26 發表
今年有P.6 mami 交 portfolio 去一間 band 1 secondary, 佢話該校除成績表外, 一張校內 cert 都5收, even 係全級學科獎, only 收校外, 公開試的.  真係間間要求都5同!

good afternoon all !

南威爾斯國際評核試(如沒記錯...好像分英、數和科學) --> 我女又有呢個試考.  都有好多本地學校考的 !

睇怕Friday 都唔會復課掛,  我昨日帶了孩子去fishing + cycling, 今日累到11點先起床.  要復課都唔知點起到床 ?

去魚塘釣,  得d 淡水魚,  全部放番落水 !  有 "龍dum" 就唔會放過佢啦 !

個仔都叫做釣到一条 (佢剛剛拎住条桿), 個女就負責去 "now", 開心死佢地 !  

原帖由 candytl 於 09-6-22 14:08 發表

你有冇釣到條"龍dum"返去清蒸 ...

haha, 半隻到 !   早上見冇太陽先出發的,  但都真係好好好熱,  每人都最少飲咗支1.25升水.     

原帖由 asinai 於 09-6-22 16:06 發表
有冇変燒豬!?  

我d都越訓越late!
‹ 上一主題|下一主題