用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 快!2:15pm前登入,由學校剩餘中六學額估計學校會考成績 ...
go

快!2:15pm前登入,由學校剩餘中六學額估計學校會考成績 [複製鏈接]

原文章由 tictactoe 於 08-8-4 20:59 發表
現在有很多學生放棄原校升讀,轉校至恆x或 莊x程。
有些學校會取錄14分以上中文/英文不及格的學生,但有些學校中文/英文不及格是絕不取錄。

所以,第一階段的學位餘額只可作參考。

我都有留意這個剩餘中六學位網頁,的確有一定的參考價值,但

有些成績好的學校,收生分數好高,文科22分,理科26分,如以如此高分都早早收哂自己學生,當然反映學校成績優良。

聽過有某band 3 學校,原校生有十三分,但原校唔收佢,而大量接收上述超班馬學校被拼出門外,成績稍遜的學生。

想問下係咪夠十四分原校如有位一定要收番?
有無學校唔收,留番d位收外校成績較好的學生?

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-8-4 22:56 編輯 ]
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 Sindy 於 08-8-13 15:15 發表
瑪利曼一向都係咁,第一階段係唔報足.......個親戚當年有十四分以上,但都要出去搵學校,後尾學校搞好晒d資料,第二階段第二節叫返佢返去....佢出去搵學校果年,第一階段係有位淨,所以我話未必可以盡信

好多勁的學校唔會收十四分咁低分。
上水鄧顯要20+至收,仲講明唔收外校生,第一階段早早就滿額了,這證明該校學生成績好,自己學生都夠哂分入中六。

如果瑪利曼第一階段有位剩,咁佢係咪set得個目標太高,自己學生唔夠多人夠分入中六呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題