用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

回覆 ATMW227 的帖子

應該想收外來生先,直屬位都夠比小學部D學生用。如囡囡適合書院/書院適合囡囡,不防一試。

回覆 ATMW227 的帖子

真係幫你唔到,我唔清楚外來生點面試,只知小學部係用小組形式見。

回覆 Bigtaoc123 的帖子

雖也是天主教中學,蕭明收的根本全是B1囡,坦‍‍白程度相約容易教D。聖羅撒收的有B1及B2自己友,但大家D‍SE出的成績就差不多,這就是分別。

回覆 limehouse 的帖子

好鬼贊同你的講法,書院真係唔理你咩B1定B2料,都盡力幫你搶救每一位囡囡。

ritalwt    發表於 19-1-10 10:36

書院有班有經驗嘅老師,唔理你係B1定B2生,初中時中英數利用小班教學令同學們打穩個底,再谷上去令大家係DSE中摘到小星星,雖然未必多,不過已令家長們滿意。

回覆 wawa70 的帖子

我聽今年D  S1師姐講:-
今年精英班有半數是聖小上‍‍的〈精英班是用PS1和另外一次分班試成績分〉,教材其實差不多只係佢地教快咗,默測功課比普通班多D。上次考試級一又非出自精英班喎,証明咗只要努力普通班慢慢教,一樣可以追上去。

回覆 417bbs 的帖子

坦白,要睇番自己囡囡和你嘅要求啦。我識有D師姐唔多補習(有D直頭無補),成績中上,仲有時間睇書,玩樂器跳吓舞。有D師姐就日做夜補咁,為的係追家長要求‍‍明名次。如果你同囡囡唔係要求太高,應該唔難應付書院D功課。

回覆 conly 的帖子

做家長當然希望為囡囡選擇一間好中學,但書係佢讀,佢意願應該要尊重的。你咪比過自一佢决定囉,自二就要諗清諗楚。我都係咁,跟佢意願比機會佢博,博唔到就繼續直上,大家都開心。

hopelo 發表於 19-6-2 00:09
回覆 bvbb 的帖子

睇到SRL 網頁列出收中二及中三插班生要求不高,中英數及操行只要B 級以上!https://www. ...

書院寫主科有B就考慮,斷估D家長自己都會諗,入得S R L英文一定有番咁上下,唔會叫個B2尾生會插,就算比你入到下年咪又係要留班/走。入得插班紙都應該係B1或B2頭學生(錯配入了中中),可/肯受谷的囡囡入到S RL,成績可能真係3級跳咁上呢。
P S:我囡雖係P6生,成績經常係4條B/3B1A咁,但一樣歸入B1隊,所以估部份中學亦一樣

carolnlk 發表於 19-6-3 17:12

題外話,今年SRL考級一嗰個同學,已經被DGS取錄了,佢屋企人勁開心,我哋都戥佢開 ...

佢真係叻女,我女一追再追,追足咁多年,影到望唔到!mouth:" />
‹ 上一主題|下一主題