用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
發新帖回覆
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主講到呼之欲出
補數學嗰間係超研,補化學係elements啦,呢兩間出哂名出嚟嘅學生成績靚,不過入得去都預咗要勤力掛?
你諗下,英皇、現代同遵理幾乎執哂,取而代之係呢d專科補習社做哂龍頭,時代唔同咗,補習天皇個套唔work架喇

但又咁諗,如果補習社只係為錢,何不見一個收一個呢? 點解要多此一舉踢走學生?

尖子有尖子班,差嘅有補底班,其實無衝突,分開上咪幾好!

唔通要5星星嘅學生陪補底學生聽基礎野?又唔通要補底學生陪尖子聽最深嘅野?

係好多家長接受唔到仔女入唔到尖子班,調轉頭發爛渣話人哋唔收佢,一係就話人把閉,無諗過人哋做到咁多band 1補係有原因

去到高中,佢哋好識諗,邊洗捉去補習

回覆樓主:

其實精英補習社都有兩種嘅,一種係只收名校同band 1,呢d「以校取人」固然不可取,難道名校就無壞學生嗎?

回覆樓主:

但樓主講個兩間,係因為學生跟唔上又唔交功課先踢人走,情況好唔同wor!班中如果有d同學係好懶又唔交功課,都會影響其他人學習架,勸退都好合理

回覆樓主:

補習嘅需求對個個學生都有唔同,能力弱嘅求補底,能力叻嘅想精益求精,最模棱兩可就係連鎖學店,只要有交學費就來者不拒,好似yy lam呢d天皇,以為佢自己開會有d風骨,結果都照板煮碗整咁整另一間學店出嚟

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊