用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? ...
go

全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [複製鏈接]

我兒便是一個好例子, 他在體育和視藝作品上也是全級第一, 公開和校內得獎盃無數, 但在中英文上求求其其無心寫字.

根據現行教育收生下, 體育科是不計分的, 視藝分比例亦很底, 我知道後心情直跌入谷底, 因我兒跌入Band 3 生了.

所以我完全不玩這個"香港教育遊戲"
和阿仔帶晒d獎盃去考直資,
第一輪收生已經取錄了,
是一間Band 1尾的英文直資中學.
我間小學校長都服左我咁做.
仲提我記得簽理放棄統一派位.

回復 20# RSG媽媽 的帖子

無錯, RSG 媽媽說得對.

我心目中第一首選是體藝, 但他們要求無論體育藝術出眾, 英文底子也要最Top的

講真, 如果萬一我同時英文體育藝術都出眾, 我又唔會棟體藝了, 是但都入到間Band 1 喇!

原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:58 發表
可以試埋聖道迦南都得吖!

無錯, 剛剛收到取錄通知了!

今年競爭也很激烈, 全英語面試, 兩場簡介會也坐滿Hall.
很多家長聽完簡介後立刻入紙.

現我總算可以鬆一口氣, 你們也要加油!!

原帖由 PoPofamily 於 11-1-4 20:46 發表

This school teaches Liberal Studies in English, and Geo. and History are separatedly taught in S. 1 and S. 2, that means  no Historyor Geo. is taught in S.1.
So  think really carefully, it will be d ...

通識用中文都咁難, 何況用英文呢.....唉!

所以我都無入紙體藝!!

如果我真係文武全才的話, 大把地方可以去!

回復 68# 亞菊 的帖子

亞菊,

你不如試下聖道迦南, 直資英文中學

我個仔都是憑特異田徑已取錄了.

還有點時間, 周圍也試試無妨.:)
‹ 上一主題|下一主題