用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有d直資可以happy school,官津得唔得? ...
樓主: Jules_S
go

點解有d直資可以happy school,官津得唔得?   [複製鏈接]

有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就算地區一綫,大部分家長也十分緊張孩子的學業。反過來想,如果家長不發功,學校就成績差,那麽要學校來干什麽?不如不返學。
有人話系因爲資源比官津校多。但其實政府津貼官津學校并不少,政府每年投放在小學生的資源是每名學生約五萬元。救恩系私校,無政府資助,每年的學費也是五萬元。救恩能做到 愉快學習,升中成績好,爲什麽官津不能呢?資源不夠衹是教育官僚的遮羞布。

大部分官津學校學生辛苦,成績又不及直私,實情是兩大原因:

1. 教學方法錯誤: 小學中英數好成績就會好,可惜大部分小學的中英文教學是失敗。大家都知道閲讀是王道,但從小一開始,大部分學校仍以做練習、操卷、文法分析爲主,學生又辛苦又學得不好。直、私很多真正强調閲讀,初小未必贏其他學校,高小優勢就明顯。

2. 官津學校老師水平低落,八九十年代入職的大部分是會考失敗生。其中又多老 seafood, 懶惰又因循,除了用三十年前的教法外,根本唔識其他野!

ACE2126    發表於 18-4-2 20:52

mcl203 發表於 18-2-10 00:39
你既1和2都似乎幾以偏蓋全,早幾個po已有網友列舉例子,當中已有一線小學用上愉快學習,強調閲讀既重要性 ...

我說大部分官津,沒有說全部。

事實上,我有孩子讀傳統官津,亦有孩子讀新派直私。我敢說,傳統官津間間口講都話注重閲讀,實際上系咪呢回事呢?每天有無閲讀堂?閲讀記錄冊系咪形式上過場?英文閲讀有無如國際學校、某些新派直資,就算同一級,老師會根據學生不同程度,分配不同 level 的 readers? 放學后在家有無時間給孩子隨便閲讀?而唔系口講重視閲讀,但每天給學生十樣、八樣功課?

國際學校、港同、救恩真的令學生喜愛閲讀,唔叫自己都欏本書出來睇。官津有幾多間做到?而唔駛家長自己培養孩子閲讀?

香港四百多家官津小學,我估做到的唔夠十間,百分之二都無!

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:06

1998Ruby1998 發表於 18-2-10 08:52
回覆 kwunpa 的帖子

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同 ...

所以你個間系香港頂尖女校。以我所知,你個間系少數官津真系英文教得好。九成官津系不停做練習、操卷。就算一個半小時,功課都系太多。全日制小學返到屋企計佢四點,九點睡覺(若要有充足睡眠),中間五小時。一個小時食飯、梳洗,已經系好快。一個半小時做功課,如果有默書測驗,再多一個半小時溫習。剩返一個小時,做運動、去公園好啦?玩好啦?親子時間好啦?練琴好啦?定閲讀呢?根本就系唔夠時間。仲未計好多高小起碼做兩個鐘頭功課。

所以,全日制小學已經要返全日,根本就唔應該有家課,功課應該上堂時要做灑。回家就有時間閲讀。好多國際學校都系甘。點解官津學校唔得?行佐幾十年都系甘唔系藉口。

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:08
‹ 上一主題|下一主題