用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 18-3-7 13:42
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最 ...
呢個講法很對。不過我朋友女SPCC收了,仍去見HY,因為比自己和呀女再感受和選一次,因為始終地區上相距很大,父母反而覺得已band 1, 無所謂,近D好,但呀女想去多次揀。
大家各有原因,努力呀!

shamrock 發表於 18-3-7 14:34
個人意見,未到最後,小朋友,家長及學校也有權選擇。我叫女兒用心去面試,如果收左都吾讀,就吾好去面試。 ...
Yes ... 如果一定讀神校,咁就無謂in.  如果仍然考慮中,咁又不同。

twhkleung 發表於 18-3-7 15:55
如果來自神小, 而两个同学成績相近, 直資2應不会有以上事情发生, 但...
- 如果不是來自神小
- 直資2本自中 ...
咁又係,師姐表現原來也好重要。

kikicookie 發表於 18-3-7 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,to ...
其實由申請到in一次也要帶出帶入,勞心勞力一場。咁煩也做齊,可能有原因。

twhkleung 發表於 18-3-7 17:12
本來只是少都份人想用直資來練習面試, 問題不大, 但當越來越多人這样做, 這便变成問題. 原因奇实好簡單, 因 ...
現在好多學校老師也建議報直資拿經驗。其實自己覺得無話應不應該這樣做。的確,in頭一間好緊張,之後表現會越來越理想。其實直資收了報名費,去in也不可說不應該,有些全in的,明知學校是不會接受某程度的學生申請,照收錢照in, 咁也不好啦!撞了比賽和面試時間又一定不可改但又不會退錢,也不應該。

b3410 發表於 18-3-7 19:33
報太多自己都累。交表,first in, 2nd in 每一間差不多都要跑三轉。如果忘記或補交資料,又一轉。如果take  ...
Yes ... 我最認同這講法

HaYi 發表於 18-3-7 21:08
人人俾左面試費, 有機會去晒的面試都去 (無論有冇offer) , 我自己就覺得好正常.  那人就算是神直收左, 人的 ...
贊成。咁你報學校有無問過人哋好成績的同學報不報?你也不會周圍同人講你報了什麼學校!各自為政。

twhkleung 發表於 18-3-8 02:14
哈哈, 估唔到一开机, 这个题目又有咁多讨论了, 睇完啲位意见, 又唔记得了另一位的重点, 最后,只好开个excel ...
好長。其實大家位置不同,觀點不同。什麼合情合理合公義的標準也不同。否則世界只有一種人。人應學會包容。
‹ 上一主題|下一主題