用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙幼兒園家長會
go

蘇浙幼兒園家長會 [複製鏈接]

Re: 蘇浙幼兒園家長會

3Bs 寫道:
Hihi,

Is it a international nursery?

kc nursery 係只得主流部,k1開始先有國際部,而國際部同主流部基本上係分開運作的,只係共用同一個校舍,主流部同香港所有幼稚園制度一樣,1年幼兒園,3年幼稚園k1-k3跟住升小學,而國際部係用英式制,即同所有英制國際學校(英基、耀中等)一樣,讀2年幼稚園k1andk2跟住升小學,學費會比主流部貴。主流部母語係國語輔以英文,國際係母語英文輔以國語,剛好掉返轉。

希望幫到你地。

kae

CHKWAN 寫道:
N1 使唔使穿校服gar ???

CHKWAN

要,d校服同幼稚園一樣。

kae

angel'syy 寫道:
請問各位意見:
我女依家廿 個月到返今年九月先至得兩年零七個月
若我到時至幫個女報幼兒班會唔會太遲?
同埋我想問下價錢
無全日班?

angel'syy

你個女現在要報啦,因之前9月份學校巳經開始報名,你想讀就快d啦。

價錢$2,700 x 10個月(除校服外無其他雜費)
書本大約$100(全年)

n1係無全日斑。

kae

[quote]
evalauwm 寫道:
有番咁上下歷史

evalauwm 寫道:
[quote]
kae 寫道:

eva

agree ,如果唔係我做物老遠都要阿女返kc 呀,係咪。

kae

kae,

乜係住好遠架咩?!夠唔夠我遠先,我係東區尾波 [/quote]

eva

哈﹗哈﹗我住九龍東喎。

kae :

CHKWAN 寫道:
有無人可告訴我, KC  n1 Local class是否只用普通話and English上堂, 而不會用廣東話gar ?

Yes, no cantonese.

kae

kf&33 寫道:
我覺得st.paul男校(secondary school)都唔錯, 但唔知蘇小一般升咩學校?

kf&33
學校個綱頁有上年的中學派位表,你可click去睇睇。

蘇浙小學

Kae

kf&33 寫道:
依家係唔係要bb學習聽普通話?

基本上唔駛0既,因我之前從來都無同佢講過普通話,咪一樣ok,不過如果可以向屋企教下佢都無妨0既。

kae

kf&33 寫道:
唔知各位媽媽有冇聽過聖彼德幼稚園, 好唔好? 哩間係唔係多數升聖米迦樂小學?
邊間幼稚園升華仁的機會大的?
thx

係咪聖彼得堂幼稚園?向聖米迦勒隔離個間呢?我同我阿哥細個都係讀呢間幼稚園亦都係一樣升讀左去聖米迦勒小學架。雖然係成20年前0既事但聽人講而家都係差唔多。不過我囡囡現在向蘇浙n1,因我覺得蘇浙同衛理堂都好過聖彼得堂law。

我諗讀維多利亞會升華仁的機會大的。但始終要睇你住址先至係最有效的放法。

kae

你地係咪今年9月先開學呢?如係咁我諗唔洗咁快買定校服喎,到時7-8月先買都未遲,因小朋友好快又長高嘛,我0個時都係臨最尾個星期先走去買。

kae

angel'syy 寫道:
賣校服係馬寶道邊度架
可否比個位置呀

華豐國貨後面條街,有3間舖頭有得買。

kae

各位媽咪唔駛咁擔心,開學時比佢著學習褲,老師每日會定時定侯同佢地去廁所,就算有無得去都會帶佢去坐坐等佢地習慣,跟手嬸嬸會同佢換過條新0既學習褲,所唔會有問題。

另外,佢地每日3小時課堂內係有茶點時間,所以唔駛驚佢地會餓親。
‹ 上一主題|下一主題