用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! ...
樓主: Esther-Hailey-J
go

浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! [複製鏈接]

Hi 我都女都係1b班, 發覺佢好似bb班,呢2日手冊都無homeword寫,都唔知真定假???

但我問過佢都話英文係星期一先分班

但其實佢琴日應該係有maths功課,不過我見佢向學校做左3版,所以佢可能係向學校巳做哂,所以番黎無野做~~

原帖由 gp811 於 08-9-10 22:54 發表
Hi 各位1C 家長你們好,

我個囡是1B 班, 想請問你地D小朋友有無話要分班上ENG class 呢??  我個囡話今日正式分班上英文堂, 我個囡去1A上, 其他同學分別去不同班, 是否真的???  

BTW, 除Monday, 近兩日我個囡都話no ...

marfr

你唔好咁緊張啦,佢地要適應,比小小時間佢地啦 其實呢幾日都巳經一日好過一日,我諗佢地好快會上手架啦

原帖由 makfr 於 08-9-10 23:37 發表
Hi, gp811,

我個仔冇講要分班上Eng class. 等我明天問下呀仔。不過我問過我班主任, 佢confirm今個星期English仲係under assessment,可能每堂都由唔同老師上課,有d堂assess spelling, 有d phonics.....我諗1C可能asse ...

你好勁呀^^ 連本手冊都scan埋

有分比?? 咁c火啦,我見佢本maths wb比老師收左喎,無帶過回來ar

原帖由 makfr 於 08-9-11 10:30 發表
Kae,

在学校係做textbook裏的exercise, 而返屋企係做workbook,有分比gar!

我見d班家長佢地巳有for英文堂的環保袋,但我班未有,可能今天放學會有lu~~

昨天學校職員打過來 (因我填漏野),我問佢那處可找到誦材,佢話遲d老師會派比佢地,但唔會個個小朋友都可以比老師教到,所以就指明要家長幫佢練啦~~

原帖由 Esther-Hailey-J 於 08-9-11 11:32 發表
makfr

你係邊到搵到誦材有得練呀?please share 呀!我報在english呀!ms pradhan幫我揀話係第3篇喎,因為我無誦材係手,不知道揀邊篇好!所以叫佢幫我揀!

esther
...

有問題?? 今日有張群性發展篇的工作紙,但係見阿女就寫哂英文上去d生果度,問極佢我都唔係好明,請問有無人知係咩黎同埋係邊科架??

我個女又無話要做寫字功課,只係在中秋個課圈起哂d字,我諗班班教的野都一樣,但做法好似有d唔同~~

原帖由 makfr 於 08-9-11 23:17 發表
咁快手, 好厲害wor.

Mr Mak said total 5 個詞語 - 提, 拉, 黑, 白, 朋友

每個寫一行, 頭一個要寫併音,之後5使,另要隔一個空格

Example:
    ti
1. 提( )提(  )提

...

makfr

真係唔該哂你,佢琴日先圈左d字,咁我諗今日會寫字啦~~

原帖由 makfr 於 08-9-12 08:54 發表
Kae,

FYI, for our class:

First day ... circle the words and read 3 times at home
2nd day .... write the circle word

有無人知今天帶回來的粉紅色Journal BK係做物野架??

今天電腦堂好似有password給我們啦~~但要試試先~~

原帖由 makfr 於 08-9-12 16:03 發表
FYI

1. 中文 - 工作紙 (隨筆)
2. English - phonics P.9-10
3. Math - WB Ch. 2

Pls correct me if the above is wrong.

Million thx.

hello makfr

你25/10唔駛番buk咩??

原帖由 makfr 於 08-10-15 22:43 發表
你地會否去 25/10 PTA 的活動 ?  I will.

:D Hello Makfr

你25/10唔係番buk咩 ??

原帖由 makfr 於 08-10-15 22:43 發表
你地會否去 25/10 PTA 的活動 ?  I will.

係喎,我睇番buk係早上,pta係下午,所以無撞期囉

原帖由 makfr 於 08-10-16 14:31 發表
Kae,

Just checked the schedule, HKBUK function is in the morning and A-school PTA is in the afternoon, no conflicts and can join both la.

Hinhinmum,

25/10 is PTA election ar.

Hi Makfr

我有野問下你啊^^ 請check pm

你地班咁快派左卷啦!!! 我地一份都未見有,不過明天maths孖堂,我諗會派,好在有你地,我都做定心理準備,要冷靜d

原帖由 好姨 於 08-12-17 20:59 發表
今日收到 maths 評估 明顯深過之前兩份 所以成績都差左

恭喜你呀

我巳收到pm了   

原帖由 makfr 於 08-12-16 17:26 發表
Kae,

Pls check PM again.  Thx.
‹ 上一主題|下一主題