用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

各位崇真家長﹕

請問去學校係咪向太子警察體育會個條街,跟住向挖頭路個面行上去就得啦?地鐵去唔去到呢?係咪要行好長斜路或樓梯呢?

kae

跳跳虎

唔該哂﹗

kae

suetyen

我打算下年都會比囡囡讀k1國際班(如果學校收佢0既話),所以我曾打過電話去問過。

k1            (下午班)$3600 x 10
k2 & k3    (全日班)$3800 x 10
小學J1-J6(全日班)$4800 x 10

k2 & k3 上午課程會同local個邊一樣,下午會上全英語課程。

小學課程與local個邊相約,不過係用全英語上課,除中文堂用普通話。到J5 & J6要選讀多一科法文或日文。

如你有物野新料可否告知下我呢?

kae

Hi phylli
你囡囡而家係咪巳讀緊local個邊k1呀?你想下年k2想轉去國際部定係等佢k3畢業呀?

我都覺得有法文同日文讀好正,我都係讀過日文架,不過我會比佢讀法文多,因法文難d,而日文出去讀都得,同埋我有諗過到中學時比佢考下德望,德望都有法文讀的同最主要係近屋企,唔想佢中學時期學壞law。

其實我都好擔心阿女考唔到國際班k1呀,因佢11月先夠2歲返得pre-nursery,但下個月便要interview崇幼,希望ok啦。所以我兩邊(local & int"l)都報左名,如int'l唔得都會比佢讀local個邊先。

kae

duplicate

suetyen 寫道:
kae,

我問到資料如下:

國際班 k1-k3 只有下午班,學費$3600
一年交兩次雜費 $1600-$1800

小學J1-J6(全日班)$4300 x 10
一年交兩次雜費 $800-$1000

Hi suetyen

我同你問個d料好似有d出入喎,答你個個係咪男仔黎架,上次答我個個係女仔黎。會唔會係因為國際班太新,k2明年才是第一年辦,所以下年兩個方案未定呢?真係有d亂呀﹗

不過我令願佢返全日,因返下午班d時間好難就。

kae

suetyen
我都唔理佢咁多啦,無論佢下午定全日,都係會讀架啦。

囡囡將會返蘇浙pre-nursery。

kae

phylli 寫道:
kae,

我收到k2, k3出年有國際班,而且又在下午,搞到我們心郁郁,班主任話我小女上英文堂好專心,又與小女傾談過,她現在讀local 下午班,已無時間上課外活動,只在家練習、閱讀、看vcd,返國際班起碼上堂已是練習之一,特別普通話,小女覺得好難學。

Hi phylli
原來你女兒都已經是返開下午班,咁我諗轉去國際班重好啦,聽講話國際班放學後重會有30分鐘的英文drama課外活動喎,係咪係呢?

其實我覺得國際班唯一的缺點就係只得下午班,如果有上午班相信重會受歡迎,你可唔可以話我知你女兒的作息時間呢?因我都唔知點樣同佢tune過d生活時間。

普通話方面其實都唔駛太擔心0既,可能向Local班少d普通話堂,咁佢可能無咁大興趣呢?如到國際班好似每天都有普通話堂,佢地D適應及吸收能力好強,好快就會無問題啦。

kae
:

[quote]
phylli 寫道:
Kae,

我仍在試下那一個模式最適合她。

現時,她仍是最遲早上八時飲奶,她平均每天早上九時三十分起床,飲下水,飲下湯,維他命等(如早飲奶,起床後還食少少飽),跟住,安排她坐廁所大便。

如我返下午班,我會跟她閱讀圖書及溫書、練字,玩下電腦等,如她晚上飯後覺得很累,會將功課放在早上做。

如我返早班,她會聽cd 或看vcd 或看英文台電視節目,或繪圖或玩玩具等,隨她選擇。

如她父親返下午班,會帶她到公園走走,踏單車,練字,如她晚上飯後覺得很累,會將功課放在早上做。

平均在早上十一時三十分左右,會預備午餐,(多數係通枌或麵加菜),預四十分鐘內完成,便換校服。

放學回來,與她先澡,跟住,如我和老公在家,便叫她做功課後,才吃晚餐,(一般是飯加魚或加肉,再有菜),之後是她的時間。

平均在九時四十五分內叫她上床,上床前多數飲杯奶後擦牙。
[quote]

Hi phylli
多謝你的分享,等學校收左佢我先諗下點樣幫佢tune過d時間。

另外,我巳收到信叫我在8/10(國際班)面試,想問下係唔係有幾位小朋友連同家長一齊面試呢?氣氛會唔會嚴肅同埋會問d物野多呢?因囡囡到時都係剛剛滿23個月炸,所以我都好緊張。

kae

phylli 寫道:
錢綽芝媽咪:

我跟小女傾談,不一會她已答我做兒歌和勞作,我在昨天生日會交了回條啦,小女好緊張。

各位家長:

昨天又要補回回郵信封4個,小女又話要帶汽水罐,又有蠔油雞翼(因無小朋友生日,每個也帶些食物回校)。司機姨姨話小女好多東西啊。

kae,

我都幫小女報了國際班,但未有正式收到信話8/10接見啊,只是在之前的通告知道而已。

我問過白主任,她話外籍老師與小朋友傾談而已,不要太擔心。

:    :wink:

你囡囡報的是否k2?可能唔會同一日面試又或者可能唔洗面試呢,因為你女兒本身巳係原校學生嘛。

kae

Hi phylli
相信昨天我都係同你地一齊in的,不過我囡囡係in k1,我睇昨天好似只有4位係in k1的,亦相信囡囡係全班最細的一個,因老師知道佢幾歲後都好驚訝,另見有3位係校內小朋友,但唔知邊位係你囡囡呢?我睇你幅大頭照都認唔到,因當時覺得3個都好似樣,又係扎孖辮。不過覺得佢地都幾斯文。

我昨天去到先知要考埋國語,好在我老公有去炸,因我d國語完全唔dum架,所以未in時巳經好驚啦,點知老師重用國語問阿女問題,唉﹗死啦,阿女連pre-nursery都未返,完全未接觸過國語,所以都唔知佢up物,好在另一位外籍老師用英文考佢時,佢都答得ok。都有番少少安慰。

點都好啦﹗總算放下心頭大石,亦曾盡力去做過,睇下佢同學校有無緣啦。

kae

Hi Paklamma

我都打算會比囡囡讀下年國際班(因重有間心水未in)。以我所知的資料盡量話你知啦。

1. 英文程度如何 ?
ok,每天只會用英語同小朋友溝通,等佢地有個多聽多講的環境練習,全部係native teacher。

2. 是否有普通話學 ?
有,每天會有中文堂係用普通話教學,都係native teacher。

3. 你們的小朋友喜歡學校&老師嗎 ?
呢個要現任家長先答到,不過睇返好多之前的留言,崇真係無物bad comment的。

4. 崇真幼稚園國際班學費几多 ? 分几多期 ? 有否雜費 ?
幼稚園學費$3600 x 10個月,雜費未知

5. 崇真小學國際班學費几多 ? 分几多期 ? 有否雜費 ?
小學學費$4300 x 10個月,雜費未知

6. 如果小學唔讀崇真小學國際班, 可否讀番傳統小學 ?
絕對可以無問題。

重有聽講中學國際班都正在策劃中,如果係就very good。

kae
‹ 上一主題|下一主題