用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

伍Sir答得好精彩,但係根據過往經驗,呢類人過得一陣就會永遠诮失。

希望呢次係例外,三年後都見到佢。

bobbob    發表於 18-6-21 11:17

little_kid 發表於 18-6-21 10:36
你指邊個永久消失, 唔明你指乜!
過往久唔久都會有一個有料、肯抽時間解答家長問題嘅專業人仕。但可能係抽唔到時間或者係其他原因,呢類人總係好似超新星咁,發光發熱,跟住消失。
希望今次例外。

2jkidsfather    發表於 18-6-21 11:22

回覆 shadeslayer 的帖子

//其實我意思係,懒係人性,一般人只有極少數東西有衝勁,有樂趣,有團火,才做到自發性的「不懶」。其如是被迫的「不懶」,例如一懶就被人打,好似隻馬,一跑慢D,偷懶,即被騎師打。

大把大人收錢番工都懶,何況小學生。

問有冇方法教導小孩不懶,again a wrong question.//

大部分家長已經忘掉了自己以及同輩們孩提時代有多懶。不斷憑空想像著一個正常孩子應該非常非常努力為自己前途打拼。

我有大量這樣的親友:自己讀小學時平時絕不溫書,默書也hea溫,但卻要求孩子讀小學時平日主動溫書,主動做補充練習,否則就是懶;自己讀中學時,除測考期間外從不溫書,功課也做不齊,但卻要求孩子每天花幾小時在功課、溫習上。做不到就罵。   

其實家長們所要求的是生一個千中選一的超級勤力人, 或者可以稱之為讀書機器。  

我本人讀書也不差,可以考入大學,但在大部分現代家長心目中,我小時候是個很懶的學生。

HK-MAN    發表於 18-7-4 16:52
crysta2l    發表於 18-6-25 12:55
yovin    發表於 18-6-25 05:23
akys    發表於 18-6-23 10:40

YolandaTam 發表於 18-6-23 12:35
仲有一款:好勝,唔認輸
呢種細路好罕有,可能百中無一。

omg012 發表於 18-6-23 23:03
是的,我兒數學都是YouTuber教的。五歲學一十百千萬億兆...和丌等有理和無理數,六歲學無量大數,無窮小數 ...
數學神童沈詩鈞個爸爸早幾日唔記得嚮明報定信報,用一版嘅篇幅講解點樣培養天才,你可以睇睇。

回覆 little_yolky 的帖子

//自古以來, 只有兩個男人加一個女人至會出現 "嬲" 既情況, 兩個女人加一個男人, 我覺得男人唔會嬲既, 應該好開心至係。//

幾十年前睇報紙,有個專欄講解過兩個女字夾住一個男字,係梳乎咁解。

little_yolky    發表於 18-6-29 08:57

我中學讀文科,對乘除數嘅名數好少思考。不過讀大學時碰到過一D複雜嘅科學题目,需要好多唔同名數嘅乘除,跟住,數字與數字處理,名數與名數相乘相除,剩番嘅數字同名數就係答案。

一個簡單嘅例子係:

一輛車行5 m/s, 行了2 seconds,共行了多少?

計算過程是數字還數字處理: 5 x 2  = 10

名數還名數處理: m/s x s, s和s相約cancel了,只剩下m。

最終答案是10m

再複雜的數,有十個八個不同名數的算式也可以用這原則處理。

這幾天看網友激辯數學理論/數學教育理論很過癮。雖然我不同意V兄的主張,但亦支持其據理力爭的精神。

judy 發表於 18-7-3 11:24
唔信!
據考試局講,無講檸檬茶係苦澀嘅話就唔可以攞高分,並唔係只能合格。
其實出得呢個標準嘅話就可以推斷出考試局中文組班官員中文程度極之低下。

judy 發表於 18-7-4 08:54
唔係話唔信你,但真係過唔到常識、邏輯嘅關口。
考試局中文组班高薪廢物缺乏常識同邏輯就算啦,人數眾多嘅中文老師改卷員陪埋班廢柴,肯用呢種不知所謂嘅評分標準去評卷先至係最難以致信嘅事。
‹ 上一主題|下一主題