用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主

睇左咁耐,我覺得成個畫面唔太複雜,反而樓主心底已有答案,但似乎現實經濟上又未必做到。

我覺得4個字,【睇餸食飯】

我同太太都係土炮,官津會考高考入本地教資會大學,進身專業人士行列,我地睇法好簡單,有資源入國際學校,再去海外大學依小朋友興趣讀專業或繼續研究課程,大學排名非首選,最緊要可以攞到專業資格或是認可學位可銜接其他研究院課程。不用同你爭神校名校考DSE 爭個UGC 學位。我玩第二個遊戲。

First tier, second tier 是否重要呢?可能某d 專業係需要,例如律師或MNC.....等等

你們若是要谷向1st tier 大學,任何平台,就算邨校都可以,不過用o既方法會好唔同,當然普通LS, 你要去到國際first tier 好睇小朋友本身能力。

你地兩個都係first tier Uni 出黎,應該知道點做先去到呢 d 大學。

不過老實說,IS 呢條路,白d 講,冇家底冇錢係好難玩,一個普通打工仔真係未必應付到。

twoh 發表於 17-11-18 11:25
漢基等同CAIS/ICS學費(和其他費用)肯定不止幾千蚊一個月啊~~~

基本上唔計ESF, 好多國際學校起錶都要1萬一個月,大部分要Capitel Levy, 有d 要debenture。

回覆樓主:

EK討論區,我primary 同International都有參與,我會建議唔使係係primary 問,因為我都覺唔會有咩結果,因為segment 唔同。

簡單d 講,直私都可以係一般家庭負擔到,去到國際學校已經唔係一個普通家庭可以到達到,如果家庭還有子女成員或要供樓等等,真係計唔掂數。

要子女讀國際學校,現實點,第一點係錢。

Saboc 發表於 17-11-18 15:22
什麼一線二線,聽到都感厭恶。
尤其樓主有經濟考虑,你根本無乜煩惱,因你能力上只能應付所谓的二線。
都 ...

非常贊同,我認為樓主太太都是愛名牌(唔好介意我直接,人之常情但同時要睇餸食飯,第一小朋友能力,二你播左幾多種子比佢,三財富(可以係爺爺公公有或者父母叻仔都得))。

唔好介意我講得白d, 國際學校基本上家庭總收入沒有6萬以上一個月係唔需要諗同考慮,因為呢個國際學校level 係呢個層次學生o既遊戲,呢班學生係唔需要同你班家長爭直私名津,你有係香港各大學讀過,都會有機會遇見一兩個係IS 考GCE AL o既同學。

所以太太真的愛名牌,不如諗諗搬屋,試試大抽獎吧! 搬屋成本都係廿幾萬左右。

behd 發表於 17-11-18 16:11
其實家庭六萬收入,都好汶水,正校車加學費未計學野差不多二皮。除非唔需要供樓,仲要二公婆好慳去洗,唔 ...

冇錯,係街度,立即計數,哈!

Saboc 發表於 17-11-18 18:10
1. 如果你小朋友入咗IS我保證你太太同佢D朋友出街食飯時一定比班無知師奶数落,跟手番到屋企埋怨你,永無 ...

我其實都好想問點解樓主兩公婆係Top Uni 畢業,但都有經濟問題!

其實兩個都有能力於美國畢業,家境應該唔差,加上投行工作,應該家庭收入已經比好多中高層公務員好(用30至40歲階層來比較)。

回覆樓主:

老實說,加入EK 討論區一個星期,我有睇小學同國際學校討論區,因為我都有同阿囡考慮國際學校。

我想講,係國際區大家都好gentle 同包容,相信係小學區,大家都會覺得樓主點解要咁辛苦。

xiubak 發表於 17-11-18 19:02
其實十萬應該足夠 (假如只有一個小孩),唔好住到咁貴都無問題。

最貴果間私校,唔計維多利亞,基信都要接近1萬。

讀得呢隻私立或國際學校預左要花費呢條數,仲有同學聚會,交流團等等其他消費。

回覆樓主:

樓主住邊頭,地點都係重點,我就只睇新界區同九龍,因為家住新界。

如果新界,激活都可以考慮,激活完可諗耀中或者主流。

964000 發表於 17-11-18 20:29
數主太太話「二線」IS都不考慮,佢會不會話激活是「三缐」?

新界區,係西邊多左好多貴族野,東邊比較傳統沙田有ICS, 沙田小學,啟新,大埔有挪威,西班牙,康樂園等等.......

不過全部可能都係second tier......

不過我只考慮呢批

dada1010 發表於 17-11-18 20:50
大埔真係好多IS

多左間西班牙小學!

twoh 發表於 17-11-18 21:20
家家有本難唸的經啊

明白,尊重樓主!

太太主導,絕對明白!

ZackMama 發表於 17-11-18 21:36
ICS 得大概10個位俾外來生。ESF就連自己Kinder有priority都可能要等到開學先有位。CAIS係有passport優先。 ...

樓主可能係華人但擁有海外護照呢?

討論區中熱烈討論的有兩間價錢比較平,一間保良局建造商會學校,一間韓國國際學校,兩間都有好評。

RunningPig 發表於 17-11-19 18:34
樓主目標為本無問題,最緊要兩父妻有共識。如果想入美國 top tier university,Stanford Harvard Princeto ...

唔使咁煩,睇陳美齡本書喇!

RunningPig 發表於 17-11-19 20:12
陳美齡本身是名人,又是史丹褔博士,老公又是政經名人 (安倍係佢伴郎)。佢D仔入大學嘅 game 同其他人不一 ...

當然明白陳美齡係名人喇,大家條路好唔同。

但樓主太太想子女入Top Uni, 你提起Standford......我立即諗起陳美齡

佢有本書叫 《50 個教育法,我把三個兒子送入史丹福》,我諗50個方法,點都會有一個fit 到樓主太太,最緊要係全球Top Tier 大學!

呢個方法好直接,起碼陳美齡係成功例子!

shadeslayer 發表於 17-11-20 09:01
孩子鐘意著乜衫家長都控制不了。幼稚園便想有方程式入頂尖大學? 多十個陳美齡也未得。
...

Exactly!

入野雞大學到入神級學府,有時未必係家長可以控制到,當然如果係蟲,但有好資源好安,都有機會可以脫變,龍更加可以係人中之龍。

都係果句,善用資源,給小朋友打好根基,啟發潛能,建立目標。

反思,係咪要讀Top Uni 先叫成功呢?

笑話一則:
香港回歸以來,邊個特首係Top Uni 出黎(計Undergraduate)呢?好似都係港大,但理工早過佢成為本地第一間特首搖籃。
‹ 上一主題|下一主題