用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

happylogin 發表於 20-9-22 18:02
星期五去完家長會。其實講個D野係ek都知。反而講學校往年成績比較有用。家長會前班主任已按照final exam成 ...

我地無,明年二月尾先見家長

mimoma 發表於 20-9-25 17:12
請問大學open day可以家長一齊去嗎? 定佢地自己去好D

可以,阿仔試過同我去、跟學校去、同 friend 去。不過去到我盡量唔講嘢,無謂搞到佢成個媽寶咁

CPLA 發表於 20-9-26 09:34
終於都說服到報英國大學  我地都冇Agent 自己摸索中,開咗 UCAS account 未?原來我仔學校冇Registe ...

我地剛剛開咁咗 account,努力緊 personal statement,學校有經驗嘅,同老師打咗招呼,未填嘢。

silvia_ng 發表於 20-9-26 08:20
呢排忙到傻,做個仔大秘書跟呢樣睇果樣,佢就真係大安旨意讀書操卷推哂啲嘢比我。。。真係好驚漏呀!仲要報 ...

報英國大學唔係開 UCAS account,step by step 填?有咩特別要留意?你地報咩科呀?

Cherishvalue 發表於 20-9-26 12:00
如果唔係報牛劍/醫科, deadline 是明年15/1 , 大把時間處理。

看清楚想報的科要唔要考入學試(唔好等la ...

唔係報 top school 或者熱門科,亦無入學試。PS 1st draft 都未寫好,阿仔好漏氣,暑假催到而家都未得。PG 都係盡力,之前 on line lessons 退步咗好多,而家叫似返讀書 mode。

CPLA 發表於 20-9-26 12:07
係咪 Independent application? 我地已叫老師填好 PG 同 Reference letter. 不過好似好流咁,自己填咩學 ...

我都未知用咩 application,唔知學校有無 account,老師答應交 PG 同 reference letter,係唔係我地填咗報讀課程同 PS,學校先填 PG 同交 reference letter?

CPLA 發表於 20-9-26 18:19
我仔填咗DSE考咩科,然後喺Reference 嗰板填老師資料和Email, 按Send Link, UCAS 就會Send link and passw ...

Thank you. 咁我叫阿仔填咗報考 DSE 科目,等老師可以做住嘢先~

silvia_ng 發表於 20-9-26 19:48
小兒想試醫科(但其實係冇咩可能入到啦,只收14個國際生),所以兩個aptitude test要報,嚟緊要考了。學校 ...

咁又真係好忙,加油!Mock 嘅嘢學校幫阿仔安排,我無參與。

silvia_ng 發表於 20-9-26 19:50
我仔都同一啲會考英國大學嘅同學互相批改personal statement,我見到都好感動,真係大個仔,大家兄弟一齊 ...

好乖呀!阿仔同佢 d 同學完全無講升學嘅嘢。

silvia_ng 發表於 20-9-27 12:47
你有參與,比錢果part

無呀!佢話自己比(零用錢),不過佢徵求我同意先參加,咁我知道嘅話,會自動獻身比返佢嘅!有時學校有收費,佢無話比我知自己比。

silvia_ng 發表於 20-9-27 12:52
學校有時手緊,未必肯在predicted grades階段時放5**比學生,我相信你仔最後都會有衝雙星嘅機會。

但反而 ...

中大個豁免係三粒星,即係一科5**加一科5*,或者三科5*

silvia_ng 發表於 20-10-8 13:12
係呀! 我地昨晚已登記左+交錢了。
預視到黎緊有UT (10月底) / EXAM (12月初),都係快快趣攪掂佢。而家佢請 ...

我地諗唔掂呀!邊搵到 20 個 choices 咁多?學校 24 號先有 briefing。

October. 發表於 20-10-8 08:23
2021年JUPAS 開始注冊ACCUNT 及繳費了。

請問幾時 deadline?

October. 發表於 20-10-8 17:36
Jupas 09/12/2020,不過學校會要求早啲註冊

Thank you

silvia_ng 發表於 20-10-8 23:59
我就點都會放啲Asso/HD, just in case。其他果啲都係先搵出相關有興趣學科,我會整理2019 & 2020嘅收生分 ...

我地已經將 Asso/HD 都計埋,都無 20 choices,諗唔到讀咩相關學科,阿仔只係 target civil engineering,真係要諗多一兩個 area,先可以搵到 20 個 choices,IT 類又話唔讀。

blee427 發表於 20-11-2 17:45
又係熟口熟面,剛見了呢個po, 大家出左predicted未 , 有冇人會報埋大陸D大學
...

學校有 predicted grades,不過唔會通知我地,學校會喺 UCAS 自己填。大陸嘅大學唔會報,阿仔中文唔得,轉中文讀太難。

CPLA 發表於 20-11-3 09:30
我以為間間學校都以F5 Final 出PG,等同學知道大概水平,邊D科要加多兩成肉緊。
...

咁成績表由中四開始,已經用 predicted grades

回覆樓主:

睇嚟學校都準備停課,阿仔突然聽日考 mock

更正:我白痴咗,唔係成個 S6 最後嘅 mock

miriam 發表於 20-11-25 10:19
提早咁多

我白痴咗,唔係成個 S6 最後嘅 mock,係平時嘅 mock,當練習,因為阿仔好緊張要早 d 瞓,所以我理解錯咗,因為日日都係我催佢去瞓㗎嘛!

miriam 發表於 20-11-25 10:55
嚇得我丫, 以為提早咁多考 mock

其實我都係被嚇,引起誤會唔好意思
‹ 上一主題|下一主題