用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的情緒問題
go

資優兒的情緒問題 [複製鏈接]

我呀女的情緒好敏感,平時情緒好似好穩定,但一有事就經常會為左好少事就狂哭,以前以為佢係任性,經測試後原來佢係資優,幫佢做test既兒童心理學家話好多資優兒都有情緒敏感問題。

一來我唔識處理佢既情緒,二來呢個問題令佢交友有困難,我可以點做黎幫佢呢?有乜野機構或者課程我可以尋求協助?

唔該哂咁多位。
   1    0    0    0

我女兒便是這類,verbal part:144, non-verbal part:125,我是在私人兒童心理學家那裡做test的。

因為她比同齡兒童成熟,所以成日都和同學不太合得來,職業治療有用嗎?據我理解,職業治療不是治療手腳不協調或空間感不足之類的身體問題嗎?

paulineL,

請問你的小朋友在那裡接受訓練?

wawa,可否講多些,我知道九型人格的理論,但如何應用來教導小孩子的情緒問題?

原帖由 小新媽媽 於 10-5-3 10:59 發表
我個仔(8歲)都有情緒問題, 佢就係好易激動, 為小小事就會發癲 (人地笑佢, 用言語激佢, 應承左佢又唔做等等), 同同年齡既小朋友相處有困難.

參加過小童群益會課程, 不過都唔係太岩. 社工&老師既意見都係 ...

係呀,我覺得好多標榜訓練EQ、資優兒童情緒既課程,上完都冇乜實際幫助,講到尾都係要靠自己~~~

原帖由 wawa 於 10-5-3 15:32 發表
如果係相同性格的人, 爭執會小些, 你可以同你小朋友分析,父母那一方的共同點比較多, 相處一定會好. E.g. 一個完美主意的人, 同一個不完美主意, 往往會有衝突的.

...

但係佢係學校同小朋友相處,又點先知邊個同佢性格近似,小朋友唔識分析架~~~~?

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 12:04 發表
我見我朋友兩公婆其實已能很冷靜去處理,佢地會等個仔冷靜左再同返佢傾,話返比佢知佢自己錯了什麼.

其實你朋友已經處理得唔錯~~~不過三、四歲做評估唔係好準,好多人都話要到六歲後做,結果會較準確。我個人覺得可以俾小朋友講多d個人感受,唔好一味由大人話俾佢知岩同錯。

好似我個女咁,其實佢根本知道乜都唔講就狂哭係唔岩而且解決唔到問題,但佢話俾我知係果一刻,佢控制唔到情緒,一定要即時大哭先可以發泄到,呢個情況我唯有俾佢自己入房喊完先出黎,其實佢自己都會覺得好辛苦,我唯有學下體諒佢多d。

原帖由 nancylam0602 於 10-5-6 17:07 發表
浸大兒童發展研究中心搞左個資優講座俾家長ga!!

http://www.hkbu.edu.hk/~ccd/News%20&%20events/ccd_news%20&%20events.htm

可以睇睇wo~~

好似冇話係資優講座喎,只係孩子的情緒問題同親子溝通方法,內容講乜架?
‹ 上一主題|下一主題