用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 申請英國大學conditional offer考AL有否優勢? ...
go

申請英國大學conditional offer考AL有否優勢? [複製鏈接]

朋友仔今年考DSE,手上已有數間英國名牌大學conditional offer在手。佢叫我幫個女自修考埋GCSE,話咁樣易有offer,佢個仔都係咁。

問題係佢仔讀理科,我女肯定係文科人,自修考A level 會唔會好辛苦?係咪真係考左好d?

我一直以為除左DSE,考埋ielts就得。

請有經驗人士指點。
   10    0    0    0

nintendo 發表於 16-4-26 10:23
Do not be too happy.
Conditional offer does not mean anything.You need to be able to fulfil the fin ...
其實最後朋友仔是否去英國讀不是我的關注點,只是想知佢叫我女考gcse,係咪真係有必要。

bristol 發表於 16-4-26 15:34
香港學生6歲讀小一,英國5歲讀小一。在香港考 HKDSE和在英國考GCE-A-Level,同樣是18歲。

GCE-A-Level 試 ...
謝謝你的解答,明白多了

DSE History同A Level不同?還以為都是世界歷史,多少總有些重疊,看來我要多找資料

唔該哂咁多位,而家清晰左好多

其實我女仲係初中,未諗到考大學既事,不過同朋友講起,我又乜都矇查查,所以上黎請教下。尋日用左一日上各大學網睇requirement,總算有個底,明白多了。

Chole 發表於 16-4-26 14:35
GCSE 係中四考,GCE A level 係中六考,講緊邊個試?
坦白講,我唔多清楚佢指邊個試,不過尋日上左幾間大學網站睇,有大學要求GCSE,有大學要求GCE,我諗都係視乎大學本身既要求

nintendo 發表於 16-4-26 22:13
係咪真係有必要
坦白講,我唔多清楚佢指邊個試,不過尋日上左幾間大學網站睇,有大學要求GCSE,有大學要求GCE,我諗都係視乎大學本身既要求

所以到最終,我都係要先搞清楚呀女想點

kls12 發表於 16-4-27 14:30
回覆 kls12 的帖子

我有聽過non j 神科有conditional offer是有指定分數,英國大學也有嗎?若指定是98, 但 ...
會指定要有幾多5或者4,有些大學的學系更會指明某科必須要某grade

知道有case係牛津給了conditional offer,指明要幾多分,更指明相關科目幾多分,不幸地那位小朋友雖然DSE考得好好,但指定科目低了一個grade,最後大學withdraw offer,後來小朋友入了港大Law

不過,也聽聞有些大學是有得傾的,如果成績相差不太遠,仍然可以靠面試加分

nintendo 發表於 16-4-27 09:54
自己上網找資料係最好。
就算同一大學,唔同科已經有唔同要求。一線大學同二三缐大學分別亦會幾大。
真心 ...
也知道有人meet唔到condition所以告吹,不過,考DSE前如果有conditional offer在手,大人同考生都會比較安心,所以都打算搵多d呢方面資料,同呀女一齊傾下未來計劃

slamai 發表於 16-4-27 15:40
想比較安心,可考慮兼報美國大學,先攞unconditional offer!
美國不同學制,要考sat之類,會否難於兼顧?

願聞其詳
‹ 上一主題|下一主題