用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

醒目開學勳章

囝囝今年都係岩岩升左上小一,發覺到佢溫英文時較困難,因為佢成日唔記得d字點串,真係有d擔心會唔會有英文既學習障礙,仲有想問吓大家點樣同小朋友溫英文,請各位俾d意見.

醒目開學勳章

佢其他科目都冇問題,英文讀完全冇問題,不過間唔中寫字時會將bdpd調轉,佢最大既問題係默書,叫佢睇住本書串字當然冇問題喇,但叫佢背番出黎就唔係好記得入腦,請問大家有冇咩方法可以教我,另佢容易d入腦呢!謝謝

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-10-7 09:55 硐表
我反而吾系担心英文,而系中文.
學習障礙吾會只系一科,應系所有,所以吾系英文既學習障礙,可能他平時吾系多運用,吾多講,吾多寫,吾多睇,吾接觸多,吾知怎樣用出來,鼓勵他和同他多運用,多講,而且同他睇多D書.是有用呀.

...

醒目開學勳章

我希望佢遲d會好d喇!可能佢岩岩上小一先1個月,仲未適應,希望我既擔心係我自己多疑喇!

原文章由 overview 於 07-10-7 11:05 硐表
我小朋友剛上小一時都有這樣情況, 但佢英文講同寫,理解都好好, 唯獨好淺既英文字都吾識串, even 一個"what" or "there"
都可能串完都會錯, 我當初都worry佢係有學習障礙...因佢係讀ESF幼稚園, 老師吾要求小朋友spell ...

醒目開學勳章

嘩, 又真好多喎, 我囝囝默8句加one to ten我都覺得多

原文章由 iloveyoub4 於 07-10-10 11:32 硐表
我地無默書範圍的,要一次過識曬即係呢18句

醒目開學勳章

囝囝又係要做每日一篇(中英),因為每日都有好多功課做,所以佢會每朝起身就做.
‹ 上一主題|下一主題