用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級十內,請教沙田自行選校!
發新帖回覆
go

級十內,請教沙田自行選校! [複製鏈接]

外星朋友 發表於 24-1-10 14:05
我咁計,全港594所小學,512所中學,當1/9係B1A,即57間,當平均每間42個自行位(我無真係數過,只係大約 ...

請問數字的出處
考 DSE 的主流中學少於450間
當1/9係B1A 應為約50間

外星朋友 發表於 24-1-10 21:38
回覆 Poyau 的帖子

我search 呢個,唔知係咪包多咗?https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/policy/primary ...

謝謝明白
這個數字包括開辦非本地課程私校
例如國際學校 德萃 崇正 這些
亦包括提供本地課程的非主流中學
例如正生 遵理

dorahin 發表於 24-1-13 22:38
題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪 ...

想想沙田曾呂崇 vs 華英迦密旅港

B1/(前)英中2023年5+/4+列表 #9
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49250722

小小魔天使 發表於 24-1-16 16:02
講起沙蘇,去過一次open day, 點解冷清得咁緊要

沙田區自行英中對手如林
曾呂崇 沙循 沙培 林裘謀 沙官
郭得勝 林漢光 IHMC 聖羅撒(女)
體藝亦在沙田區
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊