用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 估算學生全港排名
樓主: Hkmama818
go

估算學生全港排名   [複製鏈接]

Hkmama818 發表於 20-12-13 13:58
所以小學手上會有畢業生早兩年preS1 成績?我知道EBD係用2個雙數年的preS1做reference 但小學有 ...

小學知畢業生Banding 但無ranking

Hkmama818 發表於 20-12-13 14:55
例如幾多名以內係band 1,會知道嗎?中學又知道有幾多個B1,2,3派咗入去嗎?定係考完preS1,甚至開學後見到 ...

中學知收生Banding
簡介會有中學會有相關資訊

Hkmama818 發表於 20-12-13 15:26
我明白,唔會苛求,只係想搞清楚D究竟大家係點估~

小學要估Banding因為每年有變數
全港/同區各Band人數固定為各1/3
即使本校人數相同 假如同區人數減
相同成績亦可能跌Band

BHA 發表於 20-12-13 21:13
#30,#31

我明白你們講嘅,我不嬲嘅理解都係咁。但因為張slide上那一句寫嘅,好似同大家嘅理解唔一樣⋯⋯

「為」字應放係「組别」前
「跨網...以...全港成績為組別依歸」

cyhh 發表於 20-12-23 08:12
唔好意思,即係級排名都唔能夠預計好banding?因為家長不能對照pre s1排位?

即係有機會學校跟 ...

學校級排名用原始分999632
EDB呈分Rank Order 用標準分
兩者計法不同先後有可能逆轉

cyhh 發表於 20-12-23 19:29
不好意思,我還是不明白,請問什麼事標準分?是Standard deviation?

我們不能知道標準分,咁請問999632的 ...

標準分 z score
z = (x – μ) / σ
x = 原始分 Raw score
μ = 平均分 Mean
σ = 標準差 Standard deviation

cyhh 發表於 20-12-23 20:40
明白,即standard score,thx!即是家長無辦法知道的。。。

Welcome
學校係WebSAMS呈分後就見到
有啲會同家長講呈分排名
(0 Bytes, 下載次數: 1)
‹ 上一主題|下一主題