用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

FattyDaddy 發表於 18-1-12 16:01
Most parents of children studying in English oriented international schools would know how difficult ...
不要誤會,只是路過分享呢個update俾大家。

說真的,我不認為子女未來讀大學,我有什麼話事權。基本上仔女大個左,仲要讀國際學校,做人獨立過傳統學校學生。你想佢讀牛津,佢係都要讀清華,或者你想佢讀清華,但最後退學去學做廚師。到底本科先到清華,定Master先去,當中變數太多。仲有性取向,政治立場,朋友等等都唔論到我地話事。

我自己覺得最緊要身心健康。

hitommycc 發表於 18-6-24 15:24
IS小學都一樣有挑戰,看對自己要求多高,八歲小朋友試過5天完成一個大project+5mins演講,並不是只有操卷才 ...

在中國雜技團學空中飛人的小朋友一定超堅毅,堅毅與否和學校無關。我經常強調係,國際學校(或部分本地私校)懂得因應社會及世界需求而調整學校課程,但本地教育局不思進取,小朋友浪費時間學習一些21世紀被淘汰嘅技能。單單problom solving 已經同世界脫左節,並見到面試學生一年比一年差,本地品學兼優但無帶腦上班多的是。

你可以唔信,但連教育局局長小朋友都唔讀本地學校,你就知道本地所學的就如心口碎大石呢d野。國際學校不是學中英數社科健咁簡單。
‹ 上一主題|下一主題