用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法   [複製鏈接]

可否簡單問一句,你是老師嗎?

管理層你想講是董事會,還是校長級?大部分學校董事會都是沒有教學經驗,例如東華三院,博愛醫院概董事大多是商人。但公平講句,即使有經驗,俾你撞到好似「德興」那個肥校長,漢基都好快誠信破產。我自己做人會分事件是普遍性,還是特殊性。

感覺樓主有難言之隱,但如果是不道德或犯法,公開佢係正確做法。但如果只係內部問題,價值觀或管理層問題,家長可以寫信俾董事局,反映家長睇法,用機制去解決佢。一間學校係要由管理層,老師,學生,家長等等共同努力。

如果你不是老師,只是家長,說出來又有何問題? 如果你們是站在道理那一面,真的不怕公開。但如果講一半又講一半,對這一間學校就是中傷,是不公平的。
我也希望大家用一個比較平常心,也不要說什麼「坐艇」。真的是有問題,家長都是受害者,對大家並無得益。

謝謝。

gabthomas 發表於 18-3-27 17:26
回覆 EconFather 的帖子

你是指校長? 那就直接寫信俾董事會,真心建議你咁做。德興事件也是這樣解決的。

這不是學校你承認不承認,而是你們都是stakeholder。

gabthomas 發表於 18-3-27 17:28
回覆 EconFather 的帖子

你見過Micro Management未?

真心想幫你。有乜可以大家一齊解決。(申下都好)

我這一句說話我有點不明白,如果是mirco management,那是指校長對老師?  mirco management一般指老闆壓迫下屬的一種方法,如果學校要mirco management學生,係好大鑊一件事。

如果校長mirco management 老師,而令老師集體辭職,暫時呢個故事可以講得通。而受害者就係學生,對嗎?

我只係想講,呢度唔會有人識你,你都唔洗怕,如果學校對家長或學生唔公平,係度公開俾其他家長知係好事。德興事件已經係一個好好概例子,如果校長係誤人子弟,呢d野一定要公開。

mamaishere 發表於 18-3-27 17:55
Just by supporting the visions of a relatively new private school in Local P1 page last week had al ...
深信no pain no gain就如在21世紀相信罰炒聖經係複印概唯一方法。但其實家陣已經有printer。
國際學校開心不是不學習,而是有效率學習。

深信加班到11點才可以升職係好老土概想法。

gabthomas 發表於 18-3-27 18:40
「移動迷宮」第一集,反抗浪費時間, 早d離開,算吧
咁我希望你無事,小朋友健康成長,新校開心d啦

lovecasey 發表於 18-3-28 16:27
回覆 支持CAIS 的帖子

i think everyone can tell you are a SUPER supporter of this school with your n ...

我都發現,感覺好怪。

我不了解樓主情況,也不是這學校嘅用家。客觀地睇,小學三年級是大部分國際學校和本地學校嘅分野。

有部分小學會用本地資源加國際學校課程來作賣點,而對比較保守嘅家長,呢類學校可以令你覺得讀國際學校但小朋友唔會咁鬼仔。但事實上,針無兩頭利。本人在另一IS vs CKY也指出,小三開始就會受地心吸力所影響。

假如一間學校唔打算用長遠嘅目標來教學生,而中間有過多評審,為左學校升中時好睇些,在小學三年級開始就必須要加緊操練。

所以好多家長第一二年會超happy,但三年級就會180度轉晒。

在下唔係想挑機,不過我想講,重學術和家課多是兩個概念,兩者沒有必然關係。而某一些學校家課多並把這說成重學術,有誤導家長之嫌。

家課多的學校,大部分真正原因是,老師沒有太多時間可以花在個別學生上,而比功課學生可以係短時間之內把教育好似工廠生產標準化。舉個例子,如果你小朋友係家中是一對一私人老師,佢家課量應該是比大班低的,原因大部份家課係上課時間就做完。

情況就好似你去吃火鍋,如果200蚊任食,餐廳就要俾你食多D牛丸,魚旦,佔據你個胃,俾功課學生就可以佔據佢地時間。當你食到成肚石頭,係好飽,但其實從質上,是沒有營養的。

家長要轉一轉,學術唔單止係量,質也很重要。

金田一一話,謎底終於解開。

我本人不是CAIS家長,不過樓根據現有資料,情況不太樂觀。

CAIS在國際學校中是比較另類的,香港宗教津校很多,但宗教國際學校並不多,CAIS好成功吸引到一班用宗教行先嘅家,佢地當中好多都係基督徒。

問題就出現係呢度,香港雖然有很多教友,但是否每一個家長都一定會俾小朋友讀教會學校,這是沒有必然性。而我也很佩服CAIS早期係無乜資源下成功吸引一班Fans。但係隨著學校變大左,要找到2000個同性質嘅家長,並不容易。

在財務壓力情況下,管理層必然會偷換概念。而經濟學有句名言,就係劣幣驅逐良幣。最後我都幾肯定CAIS會變成一間大眾化概學校,但呢樣正正係樓主不喜歡。而呢個變化都幾肯定。

李克勤先生有句名言: 我只係識做西裝。如果李克勤要吸引青少年,佢就可能要做小醜,玩Running Man。呢樣對一向只愛聽「蔡琴」黑膠碟嘅人,係一個惡夢。

希望樓主會轉到一間心愛嘅學校。

yanyantsang 發表於 18-4-5 20:06
事情並不是這樣啊!
所謂仍在進行中,係因為轉新校舍, 學生多左,二期未起好,導致行政混亂,教師同員工不 ...

我明白樓主心情,我也肯定學校會說教育方針不變。正如一國兩制50年不變。如果學校話變,家長會即走。
但理性思考下,樓主睇到問題係邊,而從長遠發展來看,學校會唔會屈服於現實要睇財政壓力。張家輝都唔想拍王晶戲,但如果學校招生不足,可以點?

我想講,根據舊校招生情況,我相信要找到2000個同質嘅家長是很困難,因為如果這個市場是大,本身學校排隊條龍會超長。所以我相信管理層發現只用基督教牧養是不足支持新校財政,而現時最大最common嘅市場,就係中國文化加國際教育。

我不是說不好,不過舊家長真係要有心理準備。

之前有一個家長問我一家宗教行頭嘅學校好唔好,我自己意見係,如果讀國際學校,盡量讀一間宗教色彩比較低嘅學校。

有時候,好似Mount Kelly 呢d 學校有問題,大多是錢,為賺錢而辦學校,辦得唔好都係商業決定同行為,家長自己承受風險。宗教學校是好,但必須像男女拔咁由政府先出資,再慢慢變直資。

宗教學校係高生活水平嘅香港很容易產生家長預期和學校結果不符。而且宗教學校老師大多使命感比較強,而商業化嘅管理層又要睇住支出,慢慢就會有矛盾。

我不是用家但有朋友是,學校有問題受害最大必是學生。學生開心唔代表管理無問題,一家學校俾學生吸毒,學生都可能會開心。基本上外人也看到CAIS管理上不可能沒問題。
‹ 上一主題|下一主題