用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

yianleen 發表於 18-1-3 16:28
Sorry, 我已更正, 想問聖心私小。中學我所知不多, 以為聖心出名D, 但又怕會好辛苦。
聖保祿就各方面評價正 ...
少少資訊俾你,我囡讀Paul catholic,上年小三時,大約二月,同班有同學突然退學,阿囡話老師起堂上都有話佢做功課唔識又亂,我相信佢地父母應該承受左幾大壓力就會起學期中同小朋友退學。另外,我囡班係有重讀生。我相信讀Paul catholic 確實唔會冇壓力😓

mcl203 發表於 18-1-3 16:38
其實兩間都似乎差不多,都係傳統式教學。但聖私要和聖津爭位上中學部,B2生未必可以直升。 SPPCS 就相對位 ...
但想問係,點先知自己係咪前列生?因為我地冇名次,實在是好難估計,雖然我囡有攞成績優異獎,但都未必敢試其他更好既中學。唉!另又借位一問,其實小朋友活潑開朗,愛自由,應該俾佢繼續上傳統中學,等佢可以過下冷河定應該順應個性而選校?如Marymount,我覺得Marymount 教學模式、校風其實好適合我囡,但又驚佢愈大愈自由奔放。謝謝各位解答🙏🏼

mcl203 發表於 18-1-3 21:56
若果我無記錯...你囡對學習自持能力係高既
已身在SPPCS又可以穩升中學部...若意向升中選他校...自行當然可 ...
唔係囉,高小真係一個分水嶺,終於領悟到其他人爸爸媽媽講咩,佢hea到一個點,考試測驗今年就係皇帝唔急太監急

mcl203 發表於 18-1-3 21:56
若果我無記錯...你囡對學習自持能力係高既
已身在SPPCS又可以穩升中學部...若意向升中選他校...自行當然可 ...
MSS係Marymount 嗎?MCS是邊間呀?我對中學認識不多,另MSS流失率高係指入到中學部讀唔到掂而離開嗎?

回覆 mcl203 的帖子

謝謝解答呀
‹ 上一主題|下一主題