用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

其實A校唔止心胸狹窄,而且仲係低智商,佢話小朋友差所以派去佢間學校,即係踩自己學校差,小朋友可能唔好彩先派到去,但佢就一定係能力問題先係到教,終極踩埋自己。俾呢d心胸狹窄智商又低既人點左相,仲邊有運行,求其找間學校都千企唔好留低。

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...
但君子協定係兩間學校既事,家長點會知咁多。A學校知道學生想轉校出手阻撓,即係你唔想學生走,咪大方俾佢註冊返。點解要玩野奚落學生甚至人身攻擊,呢個先係問題。作為一個教育工作者,其身不正仲講咩教好個學生!

其實我覺得每個人都有追求更好既自由,學校不論背後理由亦有權決定收生。正如直資有佢自己一套收生標準,你唔服氣亦無辦法。
我只係覺得小朋友又無做錯野,作為一個教育工作者,點可以講d咁既說話去人身攻擊自己學生。掉返轉頭,有個家長無端端問佢點解唔係spcc而要係呢間B3教,然後鬧佢係因為佢差,呢位仁兄接唔接受到先?

pccw2017 發表於 18-8-4 07:43
真攪笑,當初話要取消TSA既,好似係班家長喎!當時係响Facebook 同EK到發起討論反對TSA,好多人响討論區支 ...
坊間有個笑話,家長要取消TSA,唔係因為咩野過度操練,而係覺得TSA無用,阻住佢地安排心目中既操練俾自己仔女!
‹ 上一主題|下一主題