用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
樓主: yamiyami
go

點解唔比保姆車入停車場既? [複製鏈接]

各媽咪,

要冠忠搞東西九龍線, 今年係無可能, 要學校&冠忠比保母車入車場更加唔駛旨意.  我地依家最CRITICAL係須要EE帶咁多(起碼6個)個小朋友行學校既長樓梯, 呢點確定係令各家長好擔心, 我想提議不如大家一齊同學校善意溝通, 表達吓我地既感受 & 請學校盡吓善心/同情心/同理心安排一個老師OR嬸嬸由7樓幫手EE帶小朋友到5樓.  就算落雨OR好天, EE都可以分兩批帶小朋友由保母車行入學校, 唔駛咁狼狽要趕鴨仔, 我諗呢個要求唔係太過份O者, 上, 下午班都只係共有3班車,應該只須要安排一個嬸嬸或老師FOR 呢3架保母車小朋友都得.  大家覺得點?

原帖由 yamiyami 於 09-9-16 10:56 發表

多謝你既意見, 你好明事理, 我估唔到開呢個topic 出黎會有媽咪咁激烈既反應,
我相信每個媽咪只係想為個囡爭取到最好…..話哂大家都係聖心幼稚園既媽咪麻 (亦可能有d 唔係, 只旨在搞事), 真係唔想搞到咁..雖然大家 ...

邊個負責任呢個問題,跌親大家都唔想,有心搞事既小小野都會嘈學校,我相信大多數家長都係明事理,唔係唔講道理。上年我阿囡夠響學校樓梯跌親啦,我一個電話都無打比老師問,因為我知道我阿囡唔係讀緊寶山等等交9仟幾蚊學費既貴族學校,阿囡跌親無咩大礙就算。 
呢樣又唔得,O個樣又唔得,跟住又話責任問題,真係好煩呀! 我希望只係您個人既意見,學校唔會真係咁諗。否則我會覺得真係好副面。
唔通要D小朋友由保母帶落去班房跌親,跟住好嘞個責任係保母/家長,學校咩都唔理,咁叫負責任咩?

原帖由 Sindy 於 09-9-16 13:58 發表

要學校搵個人出黎幫手......最緊要係有咩跌親,有咩事,邊個負責?由其係街果段路,不過都可以同修女傾,大家都係為個學生著想

咁我當然知你唔能夠代表學校啦, 用咩身份呢 .  
呢個世界咩人都有啦, 做左咁耐人唔係唔知呀 ?
但我相信大部份聖心家長係正面既, 我相信"人之初, 性本善", 不過唔排除有部份家長 "食飽飯,無野做", 講埋d無建設性&副面既說話o者 .

原帖由 Sindy 於 09-9-16 18:28 發表

我當然唔會代表學校啦 不過真係見過有人質問學校囉........有時對住呢d家長,真係幾頭赤......你明事理啫...
‹ 上一主題|下一主題