用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

Good morning all!!

Hi patpatching,

我囡無投訴老師好惡呀。你囡囡咁快有暗影咁點算呀??

原帖由 patpatching 於 10-9-10 10:44 發表
我個囡呢幾日就扁扁嘴咁,唔係好願入校.....尋日放學返到屋企哭,話英文科老師話佢傾計,佢話冇,老師就話我見到你傾計喎,我個囡就冇出聲....我再三問佢,佢就話唔明老師講既英文,唔知張工作紙點做,就問隔離個同學..可能 ...

自己湊可以跟貼d都無咁擔心, 希望你囡囡今曰情況好d, 唔好影响佢學習la

係呢, 你囡個英文老師係咪Mrs. M? 可能佢係訓輔組會嚴d啩???

原帖由 patpatching 於 10-9-10 11:08 發表
Hi wingmama04,

我個囡就話個老師有少少惡,我諗住一陣接佢放學時再問下佢今日上堂既情況先...我叫左佢今日有咩唔明唔好問同學,要問老師,咁老師就唔會誤會佢係傾計...

...

今曰阿仔塊面無樹啦嗎?!

原帖由 fooky-hk 於 10-9-9 18:23 發表
TENMaMa 謝謝你的資料, 哈哈...不過我仲係有D亂...一次過學校比得太多資料, 記唔晒, 我真的老了

另外今日阿仔返來喊住講, 比個同學打塊面, 果位同學一次打2個人, 咁佢就被罰無咗一個小息,希望各位小朋友快 ...

呢個世界多d你咁明白事理的人, 咁就和平好多lu !!

原帖由 fooky-hk 於 10-9-10 15:45 發表
多謝關心, 佢無表面傷痕hehe, 只不過婆婆同佢仲涼時掂到就話痛。其實小事一樁, 同咁多唔同性格的新相識朋友相處, 大家都要時間去適應小一生活。可能不打不相識呢 haha

...

原帖由 patpatching 於 10-9-10 16:26 發表
你講得好岩呀,感情真需要慢慢培養出來..今日接囡放學時問佢上英文堂開唔開心,佢話開心呀,老師今日問既問題佢答岩左所以好開心,咁我就藉此同佢講,叫佢有問題要問老師,佢話知....咁岩有事要找班主任,就順道講埋呢件事, ...

褓姆車

今日褓姆車aunty第N次通知回程車要轉落車地點, 要行遠d又無瓦遮頭   !!

唉, Long Story .....

我見開學前3-4曰都無褓姆車打比我, 我咪call佢哋, 個Aunty話無我資料, 話要安排下call我, 點知等到第二晚都無人覆, 再打比佢又話呀我有你學校比d資料la, 都諗住call你 (咁又唔call ), 咁佢ee娥娥一輪就機關式話來回程坐邊架車同幾點, 遲d覆我回程車Aunty個tel no (來回程不同褓姆), 好似好well organised, 點知等咗一曰又係無人覆, 咁我又call返佢, 點知佢話A車唔經要轉B車 (但又唔主動通知我 )。 再第二日(即臨開學俞一日)我諗吓諗吓A車同B車差10幾20分鐘至到,咁諗住如果方便行遠小小好過個囡坐咁耐車, 我就打比Aunty了解吓, 點知佢話B車好full要改返A車, 吓, 第二日都返學, 都唔主動通知我 , 仲話係頭站仲好啦, 好似明益我咁。 到星期五突然又話A車趕第二轉接幼稚園d學生放學時唔多夠時間, 又叫返我坐B車, 唔知點解B車突然又有位。 唉, 點解咁混亂kar, 都唔知B車會唔會超載添架   .....

原帖由 patpatching 於 10-9-10 19:55 發表
點解成日要轉落車地點?

Thanks TENMaMa

原帖由 TENMaMa 於 10-9-12 23:15 發表
是老師派的。
你仲未收到???
我想可能每班都不同進度。到你收到時就會明白怎樣做了。

puipui04,

下次直接call我啦, 因Sat/Sun或夜晚我好小上BK kar !!

wingma

原帖由 puipui04 於 10-9-11 23:08 發表
請問喺邊度落??其實佢講完我都唔明.....

死嘞, 今朝真係嘈醒你 tim, 認真唔好意思~

原帖由 puipui04 於 10-9-13 12:54 發表
好呀,唔該晒你呀~今日會係我自己去接阿女放學~聽日先由姨姨湊!!!

Got it yesterday.  Thanks a lot!!

原帖由 TENMaMa 於 10-9-12 23:15 發表
是老師派的。
你仲未收到???
我想可能每班都不同進度。到你收到時就會明白怎樣做了。

puipui,

尋日真係好彩有你呀, 如果得我個工人實唔識點處理,
Thousand of thanks    !!!

wingma

原帖由 puipui04 於 10-9-13 18:14 發表
唔緊要,我咁岩今日放假~

不過今日接放學真係激死,睇住架校車喺我面前經過但唔停車,嚇親你個工人姐姐呀,我打左成3次電話俾校車....,要等到成4點3先接到佢地,兩個小朋友都好似有D驚,希望聽日唔好再係咁啦,聽日我女由 ...

Thanks sanli77 for your very kind arrangement, my daughter and I are very keen to join.  However, 19 June is Father's Day, do you think we may meet another Sunday?  

Many thanks.

原帖由 sanli77 於 11-6-8 21:49 發表
這是第二個
是油麻地旅遊
http://www.hta.com.hk/uploads/downloads/tour_479_20110531114253.pdf
若成事
我們也定在六月十九日吧
好嗎?

回覆 450# sanli77 的文章

Sanli77,
Please check PM.
Thanks.
wingma
‹ 上一主題|下一主題