用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基(stewards pooi kei college)招手區
樓主: GREATALEX
go

沙田培基(stewards pooi kei college)招手區   [複製鏈接]

yamkiumama 發表於 19-4-4 18:34
請問放榜後,除了要考Pre-S1那日要到培基外,7、8月要預留哪些日子回校?例如有冇適應週?返多少日?(emoji)
...
12/8-17/8應該有S1 Bridging Programme,見eclass入面嘅校曆表係咁寫的。

United 發表於 19-4-4 21:00
注册那天收到張通知。
同校曆表唔同,可能改咗。我哋上年Bridging Programme要返星期一至六,今年返嘅時間冇咁長。

yamkiumama 發表於 19-4-4 22:37
謝謝回覆(emoji),請問可分享ㄧ下作為家長和學生對培基的感覺嗎?

阿女在沙田區是B1的,個性活潑好動,傳統學校(太多功課及谷的)並唔適合佢。我哋小六時參觀完培基,一家人都好喜歡,之後爬文又問了在培基讀書的人,回覆都好正面,所以一收到offer就決定入讀了。阿女讀精英班(全級五班中有兩班),佢話讀得開心,亦讀得唔錯。我覺得功課量適中,活動多元化,亦鼓勵學生多閲讀及參與義務工作。學校亦常舉辦一啲講座,給予家長們學習的機會。學術方面,學校好著重英文科的,英文特別好的同學會上特別班(可以算是拔尖班)。當然有同學有啲科考得唔理想,都有補底的。另外要留意學校在欠交功課及紀律上都好嚴謹的,你哋之後回校聽入學資訊就會明白了。

Vvmon個女係我阿女嘅師姐,我上年也在EK請教了她很多,佢哋令我哋了解學校更多,真的感謝她。所以,歡迎各位師弟妹有咩唔明就問,我哋會盡力回答。

cynthiachm 發表於 19-4-5 10:12
多謝你們的資料
請問精英班是否真的全英語教授,上課只用英文?
有幾多機會是外籍老師教授呢? ...
其他班唔知,但阿女話佢哋班係全英教學的。當然,有時候如果有好深嘅英文,老師講完而有好多同學唔明,老師先會用中文解釋個生字。而平時用英文教學的科目,如果學生要問嘢或答問題,老師都要佢哋用英文的。另外,每兩個星期都有一日(連續兩堂)係由外籍英語老師教的,就係Drama堂,亦會教授speaking skills。

cynthiachm 發表於 19-4-5 23:59
回覆 SSG 的帖子

我咁問係因為見過有人留言話老師d英文唔好

係咩?唔知噃,如果有的話,個老師可能係教中文或中史呢!🤣

vvmon 發表於 19-4-6 09:23
回覆 cynthiachm 的帖子

事實上佢嘅英文DSE咁多年合格率都係100%,校長係簡介會仲講笑叫我地唔好做第一個 ...

對,大家要努力keep住傳統之餘,還要更上一層樓呢!

babadogcat 發表於 19-4-6 13:11
感謝家長分享,對於我們將入讀的學生和家長,派了定心丸!
最緊要家長和小朋友都喜歡,又覺得適合就是了。Welcome to SPKC!

yamkiumama 發表於 19-4-6 23:17
衷心感謝各家長回覆,我地對培基加深了解,謝謝!~~~~另外,想問:
1)大约放學時間是何時?會很多時要留校活動嗎? ...
正常放學時間係 15:45。但逢星期一有週會,放16:15左右。 其他日子有參加課外活的話,一般都係放 18:00/18:30。音樂活動方面,管樂、弦樂、敲擊樂(包括打鼓)、手鐘、合唱團&A cappella 都有。上音樂堂時老師會叫同學用不同樂器夾歌,學琴的就可以用Melodica夾。

lctang 發表於 19-4-10 14:03
你好! 請問知唔知中三選科時,培基多唔多選擇組合呢?是否要全级排名前有優先選科權?以往大部分同學能否可 ...
你可以入去學校網頁,curriculum->academic affairs內參考。應該都係用全級排名去定選科次序的。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

pokemonmon 發表於 19-6-7 13:12
你好, 昨晚剛聽完S1 講座想請教一下校服小問題  
想問一下PE 服是否不可著回校,一定要校內換, ...
冬天才可以穿PE衫回校,夏天要帶返學校換。每星期有一日上PE堂(兩節),我買了三套夏季校服裙給阿女。另外係著黑色皮鞋的,書包冇咩規定的。

早上搭808啦,班次好密的。放學就搭808或九巴89S都好方便。
‹ 上一主題|下一主題