用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

Hi all

我都剛剛去完學童保健, 阿女超磅, 要減肥, 嘥氣, 叫佢食少D, 我成日好似個癲婆咁, 而家我唔理啦, 我話佢喜歡食幾多就食幾多, 最好同我清哂所有食物

Q ma

小蕎都overweight? 咁我女真係超得好勁啦

一個餐 +個包, 咁食左兩個包呀? 咁勁?

原帖由 小蕎媽媽 於 09-8-6 09:22 發表
alexisma / heilai:

護士長話我女overweight左小小,多做運動同多吃蔬菜就ok,不過而家睇來佢唔止overweight 小小。佢昨日游完水去左burger king 食lunch,一個set 再加一個飽,想唔肥都幾難。

...

Hi everyone,

大家可以登入小朋友的課室地帶, 就可以看見她/他們的任教老師資料啦

老友,

二少的班主係係咪朱SIR呀?

Lulu

校車部聯絡左你 WING WING幾點上車未呀? 細佬上午同家姐同一時間上車, 你話係咪唔得佢C呀

duplicated

Lulu

去年上午班都咁差咩?  我呢邊去年好好多架, 今年返/放學都遲左20分鐘, 都唔明佢點安排架?  問佢, 佢就扮c狗, 但d ee同佢講的資料又唔同架喎。

原帖由 Lulu0820 於 09-8-26 12:03 發表
對幼稚園個邊d校車都無物期望嫁啦!我連電話都未收到,上次返學校去校車部問過,時間都未出,不過我地荃灣下午班就預11:45am上車,5:30pm落車....都無辦法!  辛苦埋今年小學架車就好d!

Lulu

...

Lulu

經過呢幾日, 我真係服左你, 一出一入真係累到想C, 直情有中暑的感覺。

我真係要比個叻你呢個廿四孝阿媽

LULU

學校我反而唔覺得太熱, 係行果條WATERLOO RD, 曬到真係無命, 仲有要行咁多層樓才到班房呢! 我仲要拖住細佬同埋兩份午餐, 好彩今日開始有校車放學啦......

原帖由 Lulu0820 於 09-9-7 08:19 發表
多謝讚賞! 不過學校真係好熱,所以依個星期我都未必出去!

Lulu

阿女果班都有五個無返, 仲話有人係豬型............唉

我小朋友未試過,但我估唔會補默, 最好提供醫生紙, 咁可能計平均分時會扣除此次無默的分數!

原帖由 YuYung 於 09-10-2 10:17 發表
小三家長們, 我想問下你地,
如果默書時病左, 咁第二日番學, 使唔使補默番呀?

Lulu

阿女個老師仲得意, 今次無寫默書表, 只係家課欄上寫左要默書, 連範圍都係口講比佢地知, 叫佢地自己記住

嘩! 乜真係咁靜呀?

時間好似過得好快咁, 過兩個星期已經要開始測驗啦

lulu

十月中開始PTH TEST架啦。

HONEY,

畫唔係問題, 係寫個目的和用途出嚟都要加埋D科學理念, 單憑佢地小二的程度, 你叫佢地自己點寫? 交大貨果時, 仲要PRESENT比老師架! 唔通你有得佢亂UP咩

J'ma

聽個同學仔MAMI講, 之前呢份係自由參與架, 唔知係咪去年有同學仔攞大個國家級一等獎, 咁學校就發大嚟搞, 今年變成全校學生都要參與!

原帖由 J'smama 於 09-10-7 12:19 發表
我初時都係叫阿囡自己畫,但老師又話要加埋d科學理念,卒之阿囡咪又走黎叫我同她一齊諗咯,攪到我頭都大埋。

聽講五六年班仲要做埋個創作出黎,諗起就 ...

Hi 各位

佢地次次D課外讀默真係無眼睇, 點搞好?

我女班下星期一開始有口試啦,已經有殺到埋身的感覺

lulu

你有過開嚟我呢邊架嘛, 德仁50蚊50個, 獨立包裝的。

原帖由 Lulu0820 於 09-10-23 08:22 發表
我係教協買,中童7-12歲用,有獨立包裝,一盒$32/30個!我囡都用得好快,有時我細囡都用,好鬼浪費!

J'ma

咁快搜攞左咁多題目啦。。。。。。。勁呀!

THX!

原帖由 J'smama 於 09-10-27 09:50 發表
9-10月常識時事題
1. 誰人接替任志剛出任金管局總裁?  陳德霖

2. 2016年奧運會主辨城市?  巴西里約熱內盧

3. 2009年諾貝爾和平獎得主?  奧巴馬

4. 今年中國國慶幾多週年? 60

5. 2009年諾貝爾物理學獎得主?   ...

J’MA

”黃金寶點聖火“ 會唔會都值得出呢?

新疆果單,又可唔可以用另一角度問: 係 “漢人和維吾爾族人”的衝突。

其實我都未開始溫, 見你已有咁多資料, 真係感激!

J'ma

收到啦, THANKS!

另外想問大家, 常識不供詞係咪只會考常識生詞果30個呀? 家長會時有無提過? 我地班無提過呀!

J'ma

Thanks, 但呢幾題的答案, 原則上都係果30個詞語內可找到的.

1. 實用, 稱身, 舒適
2. 保護身體和保暖
3. 質量提高, 儲蔵期延長等.

係咪呀? 還是老師只係用呢個方法幫佢溫生詞呢?

原帖由 J'smama 於  07:59 發表
除左常識生詞果30個之外,仲會有簡答題,所以嗰d字都要識寫.

上星期老師同阿女班溫書時,要他們答以下題目:
選擇衣服要考慮什麼?  
衣服有什麼用處?
現今科技對生產、儲存食物有什麼好處?

...
‹ 上一主題|下一主題