用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

其實校車係最少要係上課前15-20分鐘到達學校架, 所以一定會早過我地自己接送, 有時D校車會係半小時前已到達, 如果早到左的學生, 可以上去一個預定的課室玩架, 有老師當值。   但自己接送的小朋友, 就無呢個福利啦, 一定要係樓下等到8:45分開門架!

後日係新生日, 主要在中學禮堂果邊, 唔知會唔會返課室, 就算返都只係和班主任見一見面。

影相係可以的。

原帖由 cy36baby 於 09-8-24 22:21 發表
後日開學禮啦...好緊張..唔知比唔比影相呢?

各位好!

培幼冬季女孩只可穿紅色STOCKINGS,或平時的白色SOCKS。 學校書局可買得到, 但質料當然普普通通啦!

當年我大女時, 我就係M ﹠ S買, 但都幾貴,而家呢幾年唔知仲有無, 就算有,秋季尾你地就要去買, 好快就無貨架啦!

冬季外套只可穿深藍色。

原帖由 wing15 於 09-10-5 08:29 發表
是否可穿紅色或...?忘了, 好以仲有一種色可以穿?
冬天冷外套可穿咩色?大家知道嗎?順路時可以買下!

BK又SHORT 左

cccsmc

今次生日會之星應該是 8,9, 10月的小朋友。

chan328

男孩冬季校服一定是灰色長褲, 但書局不提供長褲選購, 要家行自行在外購買, 所以顏色他們不會指定哪一隻灰, 只要是普通的深灰色長褲就可以了。

冷外套從來無話一定要有校徽架喎, 其實就算外套都唔一定要有校徽, 只要係純寶藍色就可以了。 我女讀小學, 佢都無買校褸, 只係著純寶藍色的羽絨。

BTW, 阿女今日返嚟講, 老師今天同佢地講,如果明天覺得凍, 可以先自行更換冬季校服。我估因明天早上只有17度的原因。各位如果怕小朋友凍, 應該都可先換上冬季校服。

原帖由 jeremyma 於 09-11-2 19:17 發表
我想問是否可穿沒有校徽的藍色冷外套? 因為我問書局姨姨的時候, 她答得無稜兩可. 佢話中學一定唔得, 小學都唔得, 但係幼稚園, 有時話得, 有時又話唔得,  咁即係得唔得? 好奇怪啊! ...

其實培正D色好易理解, 紅藍兒女, 原則上好多配件你用紅色/藍色都可以, 藍就一定係寶藍色, 紅色係鮮紅色, 你用佢地書包或運動服果隻紅來對色啦, 有8,9成似都可接受架啦。

原帖由 cccsmc 於 09-11-3 15:45 發表
Alexismama,

請問頸巾有規定顏色嗎?  老師說要紅色或藍色。是純寶藍色或鮮紅色嗎? 棗紅色可以嗎?

‹ 上一主題|下一主題