用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 討論一下複核成績
樓主: 樹熊MA
go

討論一下複核成績 [複製鏈接]

回覆樓主:

Main round如果有offer, 但沒有交留位費accept的話,即使appeal有分加,都唔會再有offer喎。
樓主第一輪派B2 已經‘放棄’意思係?

回覆樓主:

另外appeal round玩法係好唔同,20個choices基本上任你改,如main round有offer, 可放到20做保險缐,亦都唔需要理會學科嘅收生人數。
因為呢一輪好特殊,只要你同呢科最低已收嗰位同學仔同分,當然仲有其他要睇埋,例如:面試bonus point等,只要大家「收分缐」一樣,即使課程已經滿額,院校都要開個靚位畀你㗎!

例子:已收最低分同學仔A係44444, 選俢科係物理,而你appeal後分數一模一樣,此科更不設面試&weighting一樣。咁就⋯
祝大家appeal成功(包括小兒)!

cow 發表於 18-8-7 17:33
不論是否已獲得/已接納正式遴選取錄資格,於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高的科目等級(覆核成績)的 ...

奇怪!學校老師強調main round一定要accept offer㗎(如有)。但睇返Jupas website(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

若申請人獲得取錄資格■,不論接納或放棄該取錄資格,於同一學年( 2018至2019)內,申請人不會再被取錄入讀任何經「大學聯招辦法」可選報的課程▲。

▲ 因遞交要求根據香港中學文憑考試成績覆核後更高的科目等級(覆核成績)重新考慮入學申請而獲得較高次序的課程取錄資格的申請人除外。

杰杰媽媽 發表於 18-8-7 17:38
個仔小學同學就係20分商科一個都唔中,變左要讀出面既asso

今年似乎幾多文/商邊緣分數20-21分,要讀SF/SSSDP/asso。真難玩

JoseHui 發表於 18-8-7 18:32
main round offer 已留位,如appearl 成功,我將已留位排到後面,下一round,我係咪可以2選 1 呢!
...

官方為準

https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/request-for-reconsideration-of-application-based-on-upgraded-hkdse-examination-results-on-subject-levels-grades-after-rechecking-and-remarking/
‹ 上一主題|下一主題