用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區校網
樓主: NovelTang
go

灣仔區校網 [複製鏈接]

聽完你地講, 真係有D 擔心.. 如果我放棄ZONE 12 , 走去ZONE 16既培僑, 會唔會好傻... 唉...人人都好喜歡ZONE 12, 不過我反而覺得ZONE 12, 好似好辛苦咁..D 學校... 不過唔博又好似唔甘心....

原帖由 ahpaahmi 於 10-12-1 12:26 發表
咁嚴重??????????

Charlotte mom
OH.. 你都有睇過培僑... 其實我對ZONE 12, 有D 好似食之無味... ST. JO 係一級名校, 不過真係好辛苦... 而軒小亦係... 仲一定要係頭30名... 講真, 我想.. 如果我仔叻既... 邊間都一樣, 如果我仔唔叻.. 入名校我仲擔心... 因為唔係學校心中既叻學生, 我仔會被人遺棄...(可能我誇左)

有朋友推介16既培僑, 我有心想去博, 我覺得.. 好似易入D.. 又幾好咁.. 不過有另一D 朋友話我傻, 又講, 係ZONE 12最衰既都好過去ZONE 16.. 唉... 我都唔知... 越來越亂...

原帖由 Charlotte_mom  10-12-1 17:54 發表
唔傻
只有你自己知咩叫最好
我住12網, 我都覺, 無一間學校我想要, 同你一樣, 我心儀培僑, 曾經有一下唸過租樓TIM
不過我仔得適齡10分, 無機, 特登去租成年又似乎投資太大, 最後放棄了 (考直資, 咩都唔抽)
...

rosewong
真係夾, 我都預了慈幼會既聖類斯(SLS)做back up, 其實我問了好多人... 如果我有SLS 係手, 更係博ST. JO 同廾軒小啦, 不過問題唔只係博, 係真係入了都好驚...
而SLS 好處係英小, 我亦覺得學校唔錯, EVEN 不再是一般人心目中既名校, 而培僑又見佢近幾年不錯, 我才考慮, 反之本來我一心入軒小既, 但聽下聽下... 就真係有D 擔心...

十分之亂...

原帖由 rosewong 於 10-12-1 21:39 發表
以前住在隔鄰的小朋友現已高中,兩兄妹當年都是軒小,但入不到精英班,中學派不了去聯系中學,之後都要轉讀直資中學。
根據其父母所講,軒小當年能升聯系中學的絕大絕大部份是精英班學生(不過呢個係講緊六七年前嘅事,唔肯定依家 ...

本來我都想去寶血行下, 因為佢係ZONE 12 既二選, 不過SAT 個仔要學野, 唔得閒去..

時間係 4th December (2:00-6:00)

meow
培僑係中小架, 不過根本大部份都係中小架啦... 所以我都接受中小既..

原帖由 yuengooluk 於 10-12-2 21:39 發表
請問寶血開放日是那一天,學校網站無顯示呢.

問下大家, 如果我留番係ZONE 12, 我咁排, 點睇..

1. St. Jo
2. 軒下
3. 寶血
4. 嘉道理
之後.. 好似寫來都無用咁..

原帖由 fongbonnie 於 10-12-3 23:24 發表
父/母係該校畢業生, 唔係有分加咩? 如果唔考慮有聯繫中學, 軒小定St. James比較好?

我想問嘉道理放第四, 機會難咩.. 我仲以為無咩人APPLY TIM, 因為我見今年小一, 佢地開多了一班, 而該班只有19人, 仲未收哂既...

原帖由 fatherfather 於 10-12-4 23:25 發表
4號排第四機會好低,不過相信頭三CHOICE應該收左你

回復 5# hellojl 的帖子

如果真係不幸, 未能成功, 作出最壞打算.. 咁..去嘉道理定係李昇好... 因為我不考慮佛教學校...

各位

我又來啦... 我又心大心細...我本來

1. St. JO
2. 軒下
3. 寶血

依架我想改...

1. St. Jo
2. St. James
3.  寶血

點睇..

比D 意見啦...

煩死左

原帖由 Jessy 於 10-12-11 21:47 發表
charlotte ma, 咁寶血/李賜豪填邊間先好呀??

寶血要坐校車/van仔, 李賜豪行10mins就到喎!

回復 7# feliciak 的帖子

feliciak

我係因為宗教問題才想改咋,而且我又想想下軒小返半日.. 不如索性去寶血, 不過又唔唒個機會, 好似寶血放第二, 唔係好抵咁..

其實係10月未交第一round 前, 我都有打電話比幾間小學

1.  嘉道理, 印象很好wor, 我打去, 校長有回覆, 仲安排我同老公睇佢地教學既野, 校長仲安排我地係會議室仲用埋powerpoint 講解佢地既教學方式, 我仲有問對方, 要求睇佢地用既書本同教才, 佢都有比我睇, 仲一一介紹, 之後我又要求stay係佢地既小息時間, 睇下d小朋友點... 又ok wor, 可能我一向都南亞人士沒有咩反感, 所以我印象十分之好, 之後校長仲安排我地觀課 (其實我地去之前, 校長叫我地同小朋友, 我當時仲講, 唔好啦, 我怕個仔阻住我, 點知校長話, 比小朋友睇啦... 始終佢係用家, 我最後都同個仔, 而校長原來安排了職員幫我睇仔同陪我仔玩, 不過我仔chi 住我, 最後都同我一起) 我對此校其實印象唔錯架, 只係因為沒有pth, 我才仲考慮

2.  李昇, 校舍好細, 而且打電話去時, 態度都一般, 而且我問佢中文有無pth, 要p3才有, 我就沒有再問, 不過因為近我屋企, 我每日都有見此校學生, 比我印象乖d, 唔似嘉道理既咁, 而且我時常見到此校老師同d 學生一起, 好有禮貌, 學生同老師都幾好感情咁.. (不過都係路過見架姐)

3.  st. james, 因為有開家長小一會, 我有去過, 印象當然很好啦, 唔係點會出哂名, 不過比我感覺都好push 同幾嚴, 我亦有守候佢地放學時間, 學生超乖, 沒有走來走去既感覺同嘈嘈幣咁

之後, 因為我轉睇zone 14 & 16, 所以就沒有再去其他小學查問啦...

反而我好想知寶血點, 因為我沒有去開放日.... 有無人可以講下此校...

回復 2# hei0327 的帖子

今日收信, 多左幾間學校, 大家又點排過,

1. 太古小學
2. 衛理小學下午
3. 聖米
4. 北角小學
5. 啟基小學

因為ZONE 12 學位不足, 要去埋14既以上幾間, 大家點睇...
‹ 上一主題|下一主題