用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

臻媽,
多謝你成日周圍解笞我地d疑問, 如我無攪錯, 你d小朋友已過晒選小一既階段, 而家你真係純粹幫我地, right?  你真係好人士. hehe~
我之前響另一topic都同你傾過, 我本身係16net, 1st round想跨去14net, 我之前心儀係丹循, 但而家對滬江都有d心動, 你對依兩間有咩comment?
原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:54 發表
見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!! ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

有無人知滬江係band幾? 滬江同丹循比, 邊間易入d?
原帖由 臻媽 於 09-9-18 16:17 發表
我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

計架, 份form唔需要特叮寫, 但佢地會睇出生日期, 自動有10分
原帖由 ron106 於 09-9-18 16:30 發表
適齡o個10分係咪唔計???

kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸引, 但我硬係過唔到自己果關, 我最多只會放佢響第三志願.
你呢? 有主意未?
原帖由 kikiboy 於 09-9-21 13:40 發表

崇真用big book教英文, 各位覺得點呀? 有冇信心呀?

kikiboy,
我琴日唔得閒, 所以無去到培橋, 有無野可以分享吓?

原帖由 kikiboy 於 09-9-21 14:41 發表

星期六我都有去崇真聽講座, 個仔要上興趣班就冇去到.
真係feel到d老師超有愛心, 個訓練主任講嘢真係好令人感動. 暫時未諗統一派位點安排志願, 比較過, 衡量過, 我多數都會揀培僑, 尋日參觀咗, 睇咗普教中同英文示 ...

fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收), 都唔比佢細仔讀, 因為佢話佢大仔讀左5年都完任感受唔到老師既愛, 完全唔care d 學生, 所以佢大仔讀咁多年都唔開心.  聽完我好失望.....而家唔知點選好!
原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:41 發表
但係聽校長講,話果個咩全港評估定唔知乜,佢話達標不突止,重成績好好,其實柴米係點教學,我都唔係好知架,至於大故事書,我去救世軍,佢地都係,而家2間都鍾意,都唔知點揀

...

fennieng,
柴米係band 1, 祟真應該係band 2.
我有d擔心祟真比較淺, 同埋升中派位既問題.....雖然話6年後既事, 乜都有可能..........
原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:46 發表
係呀,我初頭都唔係咁鍾意呢間,不過去完之後,感覺唔同晒,而家都煩梗揀柴米定崇真好

paltiBB,
多謝你分享, 又多一個例證, 我好失望, 由最初鐘意到而家........我相信我唔會選佢喇.  不過而家好煩囉, 無乜邊間我like而有信心bingo到, 真頭痛.
原帖由 paltiBB 於 09-9-21 17:33 發表
這是個人純粹意見.  我姑仔的兒子去年派入SA (救世軍)讀小一, 她說SA出名多功課. 她兩公婆要上班, 仲有個細仔(2歲)要照顧, 學校有安排所有小朋友下午做功課時間, 當然要視乎每位小朋友做得快慢, 但每天放學後, 總是5 ...

臻媽,
日子一日一日迫近, 你自己都要選校仲要幫我地煩埋, 你真係好. 你係咪選12net, 已選定了?
我而家好煩, 之前心儀既SA我唔選喇. 1st round選丹循/滬江我都無乜信心, 之後統一派位甲一我會再選丹循/滬江, 甲二選丘佐榮, 但其實甲部只佔10%, 即係都係sign氣........! 到乙一填丘佐榮仲有機嗎? 乙二填愛官小/培橋/祟真, 你點睇?? 其實依3間升中派位, 係咪愛官小派得好d? 但佢d校風麻麻地...........

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:46 發表
偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦 ...

臻媽,
咁夜都黎巡視業務, 見到你, 真好.
其實我成日聽人建議如果係女仔, 響14net可選嘉諾撤, 但其實佢係男女校架喎, 我果個仔, 選得過嗎? 同滬江/丹循比, 你有咩意見?
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:30 發表
唔好客氣, 我只係互相交流, 喺呢度我都收到好多料吧!!

係呀, 我係NET 12, 一早已選定聖雅各小學!!!

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全 ...

臻媽,
係喎, 又"arm"喎, 你唔講, 我真係唔醒起依個問題.
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:54 發表
如果係囡囡, 我係超級贊同...但如係男孩, 真的要視乎小朋友性格, 雖則好多MAMA也說沒問題, 但或會產生女校男生....另女生性格較早熟, 而學業成績在小學階段亦以女生為佳, 如男生入讀, 我怕情況更加明顯吧!!!

...

臻媽,
想問吓你意見........琴日響偶然既機會下去左滬江參觀, 其實佢唔係for public, 佢係for小一家長, 比佢地黎觀課, 錦我打去問, 佢順便比埋d K.3家長去參觀.  估唔到佢地學校都好有heart.  佢仲有個seminar同d小一家長傾計, 另外仲播左段片, 係"天下父母心"既其人一集, 內容係講一個弱聽既小朋友既成長, 校長係想帶出十隻手指有長短, 人都係, 佢地唔會只重叻既小朋友.  聽完個心有陣暖流, 覺得佢地真係唔錯, ........但係佢地校社真係殘舊得很...........!  其實我去完site visit, 個心有左定案, 都係想選依間, 但個心又想住丹循, 丹循有新校社, 但我無宗教分, 論易入, 應該係滬江易入d..........你有咩意見呀?

臻媽,
你講d野真係好鬼有見地, 問你就真係最'arm', 哈哈!
等我再諗多幾日先.

原帖由 臻媽 於 09-9-23 13:45 發表
滬江我年年頭去過open day, 很不錯, 學生亦很有禮(但循道更甚, 真的好得體+彬彬有禮), 讀得好開心, 校舍唔舊喇, 仲keep得幾好, 但聽聞唔選1st入唔到, 由於早年此校不是在net 14很受歡迎(相比北官/循道/衛理), 而近年 ...

paltiBB,
Yes, 我打過去問, 佢地會自動count適齡兒童果10分.
我前晚發夢都係關於派位, 真係人都癲.........

原帖由 paltiBB 於 09-9-23 16:14 發表
我好緊張呀! 就黎到星期五了, 我依家都仲未填form呀,我又驚填錯........ 又擔心派唔到........ 攪到有d失眠 la...........
另外,我想知係咪個個都係適齡兒童, 自動有果適齡兒童10分? ...

我想問如果1st round bingo左, 同學校註冊左, 下年6月可唔可以仲去其他叩門?  如成功叩到, 可唔可以變心架?

hehe, 我都係忽發奇想, 學你地話齋, 咁難得1st round抽到, 都唔會仲咁辛苦周圍去叩門.
臻媽,
我明白架喇, 其實每間學校都有佢既獨特之處, 我會按我小朋友既需要而去選架喇, 不過你真係比左好多意見我, 有時聽吓d意見, 個人先會醒, 有時d野自己真係諗唔通.
原帖由 臻媽 於 09-9-23 17:52 發表
見笑喇...真唔好意思, 又令你再費神多一陣子添, 唔好因為我的愚見去選校, 應隨自己的意思去選校, 作為家長我們, 相信一定已為孩子選擇最好的, 隨緣吧.....我預咗round 1唔得!!  

不過講就容易, 我都有少少緊張, 都 ...

臻媽,
你真係心水清架姐, 咩都暪唔到你添........hehe, 係呀, 我已有定案喇, 填左表添喇, 打算tomorrow第一日去交, 而家反而驚d書記會唔會唔見左我份form or 漏左我果份唔記得拎去教署架........ 唔好意思, 諗埋太多無謂野.
你都係兩條king呀? 我大仔係04年, 細仔係06年, 大過你細b小小.

原帖由 臻媽 於 09-9-24 01:10 發表
都好呀..呢個時候仲有閒情忽發其想,證明你心中或已有定數, 又或已將ROUND 1的結果得失睇得較輕吧!!

另叩門時我唔肯定係唔係一定要round2那張統一派位紙入學註冊紙, 如必要, 那孩子會因沒參加round 2而沒有呢 ...

睇黎大家都係咁緊張喎.............真係要放鬆d至得喇.

原帖由 asman 於 09-9-24 09:03 發表
Dear all,
我尋晚發夢都係喎

paltiBB,
Oh,  你有一仔一女, 你就好啦, 我好想要女架.....奈何兩條仔, 真係勞氣C.......!  喂喂, 我細仔同你細女係同年同月架, 都係10月, 我仔係10月尾, 錦你女返K.1未?  我細仔都係響明我返緊K.1喇, 做細仔, 唔知佢跟唔跟到.
大仔係04年4月.
原帖由 paltiBB 於 09-9-24 15:46 發表
小心女人,

我兩個小朋友同你2條king 都係2004 & 2006出世, 我大仔 04/9月, 細女06/10月. 咁你兩個, 佢地幾多月份生日??

今日我中午十二點去滬江交表, 佢已收左39份, 因為佢每份form都會響右上角mark返個ref. no.   收form連核對唔洗5分鐘.  交左form一天都光晒, 唔好再諗, 到11月23至算. 祝大家都成功~
‹ 上一主題|下一主題