用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一帶飯定買飯?
樓主: muicc
go

小一帶飯定買飯? [複製鏈接]

Re: 小一帶飯定買飯?

請問有冇媽咪可以介紹保暖度好的飯壺,我試左象印牌,飯到中午1點己不暖,我又試左Thermos的保暖飯壺,好掂,不過勁大及重,唔適合小朋友。

我會俾小朋友帶飯,好想搵一個夠暖又唔太重的飯壺,有冇媽咪可幫幫手介紹?

hello lamlam2004,

唔該晒你的意見,我今日用象印試左你個方法,真係暖左很多,謝謝你!

我發覺裝飯個兜最暖,因為d飯多及壓得很實,但裝餸個兜就差些,因為唔係裝到滿晒,同冇壓實。

我發覺D野裝得滿同多,都會暖d。現在係夏天,用你個方法我覺得都滿意,但冬天就應該覺唔夠熱。

lamlam2004 寫道:
如果想飯壺保暖度好D, 試下預先加D熱水, 浸15-30mins, 效果會好一D

hello HY412

我都有THERMOS 三層,係不锈鋼,非常之重,唔裝野都好重,但保暖效果非常好,冬天我諗都會夠熱。但個壺非常之重,唔適合小朋友帶。

HY412 寫道:
Hi 主婦,

當時我同樣有妳的憂慮, 我在去年 8 月底用了一個星期做測試, 發覺無問題, 飯/湯/炆雞翼 ( 是翻蒸的, 不會用微波爐丁熱 ), 餸是返學當天早上整的 ( eg: 炒菜, 焗豬肉, 炒粉/炒麵, 煎蛋, .... ), 到 12:15 pm ( 學校午餐時間 ) 一齊試食, 大家都覺得 d 飯仲溫暖和新鮮.

學校規定在學校訂飯, 最才要食一半. 如自己帶飯要全部食哂, 過去經驗她都會全部食哂 , 但在學校訂飯好勉強地食得一半

我買了二款飯壺 :
1/ THERMOS 三層 ( 有湯才用 ) : 淨重 525 G
2/ TIGER 二層 : 淨重 500 G

HY412

[quote]
主婦 寫道:
HY412
妳好犀利呀!    我都想俾個仔自己帶飯返學,但有啲媽咪話啲飯焗住5∼6個鐘會有陣味,都唔知點算好。      真喺唔想再12點日頭咁猛出門去送飯啦!
   [/quote]

HY412,

原來THERMOS都有膠膽飯壺,我唔知添。個锈鋼膽真係好鬼死重,我真係豬左添。:evil:

咁請問你呢隻膠膽飯壺保暖程度如何呢?冬天會唔會夠熱?你放飯入去之前有冇浸熱水先呢?

如果呢隻好用,我諗我會考慮買多個,始終我會俾囡囡長期帶飯,想買個好d既。唔該晒。

Naughtymom

HY412,

聽你講到TIGER講好,我又心思思想買返個。但我個象印都係兩層,浸熱水後,最上個層因包唔到入個內膽(唔知你明唔明我講乜),所以就算下層好暖,上層都係唔暖。

所以我諗,係咪應該買三層既好呢,因為就算我唔係用晒三層,但有兩層係在膽內,會暖好多,另外最上可層可以裝水果,咁又好唔好呢?

如果係膠膽飯壺係咪真係三層都好重,因為我個Thermos三層真係好鬼重,但因佢係不銹鋼。

仲有飯壺用耐左,真係會有陣味,有咩辟味辦法呢,除左過熱水?

健朗媽咪,

請問你個thermos三層飯壺係咪膠膽? Thanks.

Naughtymom

[quote]
健朗媽咪 寫道:
我有次同個仔參加學校的旅行, 我用thermos的飯壺(三層), 到中午食

我諗我o個個同你是一樣的,真係好夠熱。但大人帶都嫌重,更何況小朋友。   

你小朋友帶呢個飯壺返學的嗎?

[quote]
健朗媽咪 寫道:
咪內

HY412,

我睇到啦。你真係好好人丫,唔該晒!

唔怪得你囡話TIGER熱過THERMOS啦,原來係咁原因,我都覺得外露部份根本就唔保暖,其它媽咪買時都要小心。

係喎,我又豬左添    冇諗過水果放飯壺會唔好味添。

唔該晒你!

Naughtymom

HY412 寫道:
Hi Naughtymom,

我將二個飯壺作為大頭照, 等妳知道我買了什麼型號 (因為 D 飯壺價錢好貴 ). 我查過, Tiger 上層有 1/4" 露出, 不在內膽內. 而 Thermos 上層有 3/4" 露出, 不在內膽內. 可能因為這個原故, 個女話 Tiger 暖過 Thermos.

千萬不要放水果在飯壺內, 因為水果一暖便唔好味. 認同嗎 ?

我個二款飯壺重量如下, 不如其他 Mummy 提供你們的飯壺重量, 以便可以參考 :
1/ THERMOS 三層 ( 有湯才用 ) : 淨重 525 G
2/ TIGER 二層 : 淨重 500 G

個飯壺用了一個學年, 每次裝飯前用熱水過下, 已經無異味.

HY412

[quote]
Naughtymom 寫道:
HY412,

聽你講到TIGER講好,我又心思思想買返個。但我個象印都係兩層,浸熱水後,最上個層因包唔到入個內膽(唔知你明唔明我講乜),所以就算下層好暖,上層都係唔暖。

所以我諗,係咪應該買三層既好呢,因為就算我唔係用晒三層,但有兩層係在膽內,會暖好多,另外最上可層可以裝水果,咁又好唔好呢?

如果係膠膽飯壺係咪真係三層都好重,因為我個Thermos三層真係好鬼重,但因佢係不銹鋼。

仲有飯壺用耐左,真係會有陣味,有咩辟味辦法呢,除左過熱水?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題