用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

我親戚住 NPL 附近, 佢仔舊年 P6, 都唔考呢間
今年佢都叫我唔好考, 好多人掛住拍拖

原帖由 cecwun 於 09-3-20 00:09 發表
我都同你差唔不多, 小一派位時都是派到第八志願, 後來先轉到依家呢間小學, 所以中學就更加唔想信命運 , 黃大仙區BAND 1英中唔夠, BAND 1 生都會揀BAND 2中中, 何蔭棠就有好多 BAND 1生放第三志願, 我哋BAND 2生點同 ...

SearchSchool

How about EC, have  you got result yet ?
I heard more +ve comment from Laws than NPL
If for me, I will choose Laws

原帖由 SearchSchool 於 09-3-31 14:12 發表
Hello Cecwun,

We have just received the confirmation from PLK羅氏基金中學 yesterday.  Now we have to choose between 顏寶鈴 and 羅氏.  Would like to ask for your advice.  Thanks.

SearchSchool

我表妹囡囡在laws f4, 我地都有見面, comment 係校風好
成績都ok 老師有料 (你有聽簡介略知一二), 佢地多數係band1生
今年至有第一批原校上的會考生, 校長自己都好緊張
但佢地由於收生嚴, 水準有番咁上下

反之npl 多數 band2 生多, 不過保良局都有d保證
地區比較複雜, 在hunghom
自己覺得放學後引誘會比較大 (唔啱聽勿插)

當然你要考慮交通問題, laws 出mtr 要行一段路
npl only bus 到

希望意見幫到你
我自己無考npl, laws reject 左 (因我唔係band 1生)

原帖由 SearchSchool 於 09-3-31 16:44 發表
Thank you for your advice.  Do you know if the teachers of Laws good or not.  Are they cared for students no matter how their 成績 are?
We have not got result from EC yet.  We are still waiting for th ...
‹ 上一主題|下一主題