用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 CAC評估為自閉傾向未必準確
go

CAC評估為自閉傾向未必準確 [複製鏈接]

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

啱啱今朝去完CAC, 本來睇"專注不足", 點知最終被評為"阿氏保加"... 依家refer QM兒童精神科~
平時阿仔係有類似ADHD嘅徵狀, 不過心理醫生話佢係因為阿氏保加令佢太自我中心, 忽略咗其他嘢所引起嘅~
(阿氏 同 自閉, 分別在語言發展, 阿仔係咀gel gel, 不過成日重覆3幅被囉 )

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 13:18 發表
小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

哥哥呀~
啱啱今日上QM排期, 佢話保守估計要2.5yrs

我會等開咗學睇吓學校輔導老師有咩建議先...
或者會報小童群益會嘅course, 另外佢响YWCA參加緊個行為管治嘅課程, 會同負責社工傾傾, 睇吓可以點幫佢

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 22:53 發表
排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油! ...

協康, 好貴呀...
哥哥派到官校, 呢方面資源應該足夠~
多謝關心
‹ 上一主題|下一主題