用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 重英輕中荒唐可悲(風君)
go

重英輕中荒唐可悲(風君) [複製鏈接]

講真見到呢編文章,真係幾開心,因為仲有d青少年唔係只係識玩同take野.有唔同見解;有民族感情!!!

此文章的論點,其實有睇過柏陽-醜陋的中國人的人,是一點也不陌生.............英文十分重要,但尊重中文同樣重,沒理由中國人要以外文為優,中文為次

唔只日本、印度.其他國家如法國、意大利、瑞士等,都係以母語為優,外語為次,甚至大學都用母語.他們會為自己用母語而驕傲,不會像我國這樣想,用母語就等於沒有前途英語重要是無可否認,但只是英文好,沒有"通才"能力,又有什麼前途...................香港一班高官,個個英文都好勁,但個個都沒腦!!攪到香港有今日...........

原帖由 elbar 於 09-11-9 19:45 發表
不敢批評中國人是自卑感極高的民族,因只怕要違了《國家安全法》的第一原則──「維持社會和諧」。為抒發一下自己感想而被「和諧」掉,而罪名則是「洩露國家機密,破壞社會和諧」,這可犯不着!

小女子讀書雖沒到「寒窗十年」 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

講英文差......法國人都應該有份la,你用英文問佢地,如果佢地唔明,一係就是但答,一係就唔答,再串d比晒法文你自己查 吹賬!

不過冇所謂,人地收外匯收到手軟,包括一系列名牌L x、Coco、各品牌ge化妝品等.................英文差咩一樣賺到笑......吹咩!!

問題唔係英文唔重要,但只是英文唔係唯一最重要.......
中英文一樣咁重要先合理...........

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題