用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. ...
go

有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. [複製鏈接]

仔仔媽咪!加油啦…睇晒你既問題,我介紹中聖、沙田基督,你可以留意下(sorry 唔知你邊區),你仔仔既問題係好多學障兒童既問題,其實佢地考試範圍太多,應付唔到,唔代表佢地唔識,依家既考試制唔配合佢地,冇法子啦 但總有出頭天既 我成日都咁諗架!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 01:34 發表

我唔怕路途遠,我都係着緊校風多...同埋如果真係揀中間去到小西灣咁遠既,我都打算安排個囝响我娘家度住,甚至連我都跟埋個囝番娘家度住,weekend同假期至番自己屋企囉...始終個囝緊要D,點都要犠牲下架喇...我已經單聲 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

你講個幾間,除左匯知,間間都ok.....但 唔容易考呀!試下叫仔仔做下義工服務,除左考學校有用,對學障兒童係一種社交訓練黎,幾好架。呀仔仲有時間........

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 13:56 發表
我囝今年讀小五,我依家已經四圍搵D學校資料黎睇,,,但係聽埋學校既升中講座,我真係當堂謝哂...好似我囝乜學校都無可能揀到咁...本身我囝有學障,但老師話我囝係讀到書既,小測默書佢可以合格甚至高分,但反而偏偏 ...

油尖旺d學校一係好勁,一係好 .........

留意下信義...........

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:52 發表

其實我住油尖旺區架,我囝間小學都係呢區,娘家就港島東囉...就係本身自己由細到大都係住東區,所以覺得揀東區D學校會有D安全感,反而我真係對油尖旺區既學校缺乏信心,好似噚日咁,我去九龍三育中學嗰頭,就見到成三四個 ...

真係好辛苦架!!好明白.........完全係有血有淚.......
義工服務你可以去d社區中心問下,又可以將仔仔case 講佢地知睇下有冇d適用佢既活動,初初都係去hea下先架,等佢習慣左,投入左,佢就會好好多......

我兩個小朋友都係參加安徒生會既,大女由小四到依家去左廣州讀書都有返去幫手.......由小義工做到大義工啦!!佢影響埋細佬都一齊返.......幾開心架,除左義工服務,有時仲有d表演比你學........一班人玩

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:55 發表

實情我都想問嗰D義工服務响邊度可以搵到俾囝囝參與?因為我囝個特性係好怕陌生環境同人,一人多佢就會好不安會走黎出事(情緒行為)...所以咁多年黎我同個囝都好似隱居咁,唔敢再參加出面D活動同小組形式既學習班,咁多 ...

其實我响呢段時間應該點plan點做好呢???除咗狂谷個仔D學業外...其實好難plan........我個人覺得成績當然重要,但建立個人自信對於我地呢d成績馬馬既學生,係其中一個 selling point,起碼 interview 時醒目d嗎!同時要找多d佢既長處,唔洗一定好叻既野,例如心地好,有愛心等算都係 ........有d學校睇操行重要架......我都係靠呢d搵學校既…

如果冇記錯,你好似講過話呀仔幾鐘意日文,如果係,比佢出去學啦!下年多張野比人睇下都好,學得好,第日都搵到食架!!

之前個心理E生同我講過,學障既學生出黎做野,其實同一般學生一樣,只要佢地唔係要做一d好專注既工作就得啦!如d設計、廣告、酒店、社工等........有好多都好有成績架!叫我唔好灰心.所以咁多年黎,我都專注係佢地人際關上面........希望多條出路啦!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:55 發表

實情我都想問嗰D義工服務响邊度可以搵到俾囝囝參與?因為我囝個特性係好怕陌生環境同人,一人多佢就會好不安會走黎出事(情緒行為)...所以咁多年黎我同個囝都好似隱居咁,唔敢再參加出面D活動同小組形式既學習班,咁多 ...

WKF=香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
沙田區

國際基督教優質音樂中學
黃大仙區

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 18:31 發表

WKF即係邊間學校?响邊區架?國際音小係邊區架?
福建中學我响其他POST都有見到媽咪話校風幾好,我都打算留意埋呢間.thx thx ~~~!!! ^^

努力....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-12-13 12:38 發表

係啦,我唔需要佢大個咗好叻好出人頭地,但至少都養活到自己...我囝以前個鋼琴老師本身都有自閉傾向架,見佢都一樣可以做到大學研究生又做音樂老師,所以我覺得只要我地肯努力,個仔一定可以改變. ...

‹ 上一主題|下一主題