用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

係架,因為打籃球落地個下好易傷,所以貴d都要買籃球鞋,而Nike d air 係比較好d,冇法子la.

原帖由 樂樂 於 09-7-30 15:25 發表

我又係上星期係旺角買左對籃球鞋比大少呀,又係nike,
原價699,8折左549,佢話著籃球鞋彈跳好好,好舒服.
仲有,我前日陪佢去買二手參考書,買左幾本,95%新,4折,好底呀. ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

今年第一次比佢試下,希望唔好比人呃la.

話時話,我第一次係網上寫咁多字炸,好多時d字都唔記得點寫,成日寫錯字,醜死鬼la.

原帖由 tinetinew 於 09-7-30 19:52 發表
hi,

你就好啦!有亞囡,煩小樣!

yuk hei mum

no...no..唔係為左bk,佢為左我地呀!!

原帖由 ling1211 於 09-7-31 01:14 發表

比我c6知我晚晚甘辛苦係為左bk實

不如講下我點解買舊書la,其實頭三年都係買全新架,同你c6諗法一樣,但每一年見到d書好新淨,有d仲從來冇用過,就真係好肉赤,而且女女每年都係yahoo放書,我好多時見到d書真係好新,所以中四個年叫佢試下買舊書,初初唔制架,不過慢慢接受左,所有今年叫佢自己攪掂囉,其實買書最重要睇清楚年份,版次等,最好上yahoo拍賣打個書名,你個可以慢慢睇,冇咁2比人厄。

原帖由 ling1211 於 09-7-31 01:48 發表

我開頭都想buy舊書,但c6話驚而+d書成日改版,等陣買錯仲衰,結果喺學校攪埋代訂,成為$3100,真係肉到赤 ,而+D書商真搶$$$

過多幾年你都一樣la.

原帖由 ling1211 於 09-7-31 01:50 發表

motherlau:
你大女真係好乖,錫住你荷包又幫吓你手,真抵錫

仲好dry添..............

原帖由 Elona 於 09-7-31 09:05 發表
但係你要保重身體, 如果病咗我地會少咗個台柱, 會好慘

死la,今日睇報紙話麼士泳池大腸桿菌勁超標,呀仔差唔多日日操水,咁.................會唔會有咩事架?

牛仔好幸福呀!!

原帖由 veronna 於 09-7-31 10:23 發表
牛仔早幾年跟過一個教育學家玩一d playgrouop一段時間, 果時佢都話牛仔專注力較差, 佢又講左一d, 我又即刻上網搵好多資料, 之後成日同佢玩找不同, 迷官等等遊戲. 又有專家話試下執住幾條彩帶, 係佢面前帶一帶過, 由 ...

呢個係其中一個方法,舊年主要係上網bit,因為網上d書多數係學生自己放ge,佢地會寫明做左幾多,有冇highlight 等,你可以問清楚先買,有問題仲可以負評佢,所以都ok。今年呀女話唔想煩,所以會去舊書店,但容易比人厄。
另外,check price 可以去呢到,

http://www.lemonbookstore.com/

原帖由 tinetinew 於 09-7-31 15:30 發表
Hi,

我諗亞motherlau嘅意思係上網對吓有冇改版及格價,如果冇就出去舊書店自己揀滿意為至!我上網對咗,又唔係好多書都改咗版,有得諗有得諗!

Yuk hei mum

...

呢個係其中一個方法,舊年主要係上網bit,因為網上d書多數係學生自己放ge,佢地會寫明做左幾多,有冇highlight 等,你可以問清楚先買,有問題仲可以負評佢,所以都ok。今年呀女話唔想煩,所以會去舊書店,但容易比人厄。
另外,check price 可以去呢到,

http://www.lemonbookstore.com/

原帖由 tinetinew 於 09-7-31 15:30 發表
Hi,

我諗亞motherlau嘅意思係上網對吓有冇改版及格價,如果冇就出去舊書店自己揀滿意為至!我上網對咗,又唔係好多書都改咗版,有得諗有得諗!

Yuk hei mum

...

me 3.......
原帖由 veronna 於 09-7-31 22:36 發表

冇法喇. 我係緊張大師黎. 同埋我一出現問題要即刻解決, 唔係我會周身唔舒服.

放心揀科有我地係到,一人計短,多人計..................掂佢la.

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:26 發表

motherlau:
過多幾年我仲煩吖,阿仔升中4又要幫佢揀科,到時細囡先小一,我又要同佢作戰,苦難才正式開始吖http://sc.chinaz.biz/Files/pic/faces/1088/大眼鼓QQ表情下载12.gif ...

咁就好la,冇事。做運動係好架,有時都同d仔女下跑步。自己鐘意打下羽毛球,不過冇伴成日打。
另外,如果你信中醫,就去睇下la,應該有d野比較差。

原帖由 Elona 於 09-7-31 21:55 發表
近呢一兩個月耳仔成日有d風聲, 終於的起心肝頭先去咗睇耳專科 (成$650大元), 好彩唔係中耳炎, 醫生話我可能少運動加上個人比較緊張, 提議我多做運動 , 佢仲講笑話唔好當做家務係運動, 各位靚媽咪你地有冇定期做運動 ...

孩子令我又愛又恨!!!

原帖由 veronna 於 09-7-31 22:33 發表

點解咁講呀? 我覺得有孩子係一種幸福, 縱使佢有時令我好嬲, 有時好激氣, 不過都有時好sweet sweet, 好窩心. 我會諗返佢好好既事. 佢好錫我, 佢知我唔舒服會倒杯水, 仲要放入微波爐叮暖佢先攞俾我飲, 又或者係我唔 ...

我寫左幾個post又唔見左????

冇事做好la,做運動好呀?我有時同d仔女跑下步。自己就like打羽毛球多d,但唔係成日有伴打。
另一方面,如果信中醫就去睇下la,應該身體上有d野比較差,最好睇睇.......

原帖由 Elona 於 09-7-31 21:55 發表
近呢一兩個月耳仔成日有d風聲, 終於的起心肝頭先去咗睇耳專科 (成$650大元), 好彩唔係中耳炎, 醫生話我可能少運動加上個人比較緊張, 提議我多做運動 , 佢仲講笑話唔好當做家務係運動, 各位靚媽咪你地有冇定期做運動 ...

唉,我兩日睇唔到d post la.

今日追.....................過.

依家都少事,有你睇住,開學後要更小心,d lunch box 好高"卡",因而小女為食,半年重左10磅

原帖由 veronna 於 09-8-1 10:00 發表
牛仔今日上磅又重左一磅喇. 激死我.問佢過表姐度食咩做lunch, 佢話叫外賣囉, 鬼唔知叫外賣咩, 咁即係食左d咩. 佢話楊洲炒飯. 唉!唔怪得最近肥左咁多, 做咁多運動都冇咩用, 原來成日食埋d咁heavy既野. :nau ...

同意。正所為"細時驚佢唔大,大時驚佢壞"真係冇錯架.

原帖由 as2009 於 09-8-1 10:10 發表
hello,

各位好呀,我琴晚俾我個仔仔試新校服,睇下有冇問題,點知好一著上身,就好開心同我講,好鐘意套校服,成個人好似大個左咁(其實套校服只是白恤衫及灰色褲,頂多有個校章,有咩特別需要咁興奮),咁我未問佢啦,佢話就系 ...

我都係sell屎呀!都真係幾厭惡性工作.

原帖由 tinetinew 於 09-8-1 11:05 發表
Hi,

其實我哋講緊笑咋!話時話我前份工係做sell屎,成日俾客鬧,真係厭惡性工作!我嗰時唔開心,我會打開locker,因我放咗一張亞仔嘅幼稚園学生相,望完真係煩惱盡消架!

Yuk hei mum

...

‹ 上一主題|下一主題