用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 書包太重中一生應怎樣執書包
樓主: 2childmama
go

書包太重中一生應怎樣執書包 [複製鏈接]

原文章由 櫺囹桼 於 07-9-14 21:59 硐表
個個F1仔F1妹都會經歷這個問題...不過讀上一、兩個月就變得好聰明...識得同隔離班借書、善用locker...當堂一身輕哂...放心!

醒wor!
我當年有幾個friend, 一齊買本音樂書, share用, 又省錢, 又唔駛帶返屋企
不過呢個方法只係限於閒科。
見到部份members子女連locker都唔俾放書過夜, 咁真係要諗諗辦法(同學校反應?)
重就重, 但一定要買個好o既書包。見到幾個親戚朋友d子女寒背, 呢個都可以懶佢發育唔好意思比人見到身材, 但係有d係高低膊.......要"咩"咁重o既書, 真係千奇唔好用斜"咩"袋....

咁大件事?乜locker冇上鎖咩? 定係你個寶貝間學校o既policy係兩人share一個locker?
而且, 第一個理由都唔係理由........有心溫書就一定會帶返屋企, 冇心溫o既, 本書係你面前又如何?
原文章由 amy625 於 07-9-14 22:53 硐表
同學校反應過啦,學校的理由是
1. 唔想d學生有幾會留低書在學校而係屋企無課本温書,比佢地有偷懶的藉口。
2.試過有學生係locker比人偷了課本。而家中學課本幾貴,學校睇怕費是麻煩。 ...

[ 本文章最後由 goat 於 07-9-15 08:39 編輯 ]

方法一: 搵多幾間影印店問下, 有d會影印架
方法二: 走法律"la", 每次叫佢影十幾頁, 因為版權條例話, 影印書本的10%係合法, 咁去多幾次就搞掂啦
原文章由 arnatt 於 07-9-17 19:22 硐表
你地個個都影印d書放係屋企溫習..
你地係去邊到影印架?!次次都話唔影書既 :tongue:

咁都得?

原文章由 arnatt 於 07-9-22 00:44 硐表
唉..我搵過好多間都唔得..仲要串返我轉頭:tongue:
影十幾頁??! 可唔可以講詳細d?!
一次影本書既10%..去多幾次係指同一間定點

一本書如果有100頁, 咁10%即係100*10%=10頁 (咁影多一兩頁都得掛?)

如果對方肯同你一齊走法律"la", 咁咪去同一間(費事又要搵其他影印店)。otherwise, 唯有"分散投資"
我知道有d影響店會幫你印書(係成本咁印), 係石硤尾架, 專做學生生意。你住邊? 如果近o既, 我pm佢o既地址比你。
‹ 上一主題|下一主題