用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢? ...
go

有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢? [複製鏈接]

我淨係知兩間學校用既書和每日既課堂節數都唔一樣,好難比較。九龍塘受歡迎D,可能因為校舍較新較大,佢地每級有4班,九龍城只得3班,我自己覺得九龍塘既課外活動多元化,多D花款。我囡都有幼稚園同學入了九龍塘,聽講話隔個星期中、英默,呢邊就每星期都有。其實兩間聖家都係聖家中學直屬小學,兩邊升中學既比例好似差唔多,睇下你住邊區,那間比較方便。

Worry,

Pls check PM.

Worry,

Just sent PM to U again.

原文章由 Kakc 於 08-7-24 15:34 發表
Dear FBHT & 1314

我都好想知你們的comment, 請問你們可否pm些意見給我. 謝!

Kakc:

其實如要揀聖家的話好多人都會首選九龍塘,次選九龍城,原因之前都講過。我有個朋友去年選校時我都建議佢揀九龍塘,因佢不是41區的,第一輪自行收入得15分入唔到,第二輪就俾佢跨區抽中,我當時的理由就是九龍塘聖家有4班小一,九龍城只有3班,無論第一輪或第二輪既位都多D,而且睇以往D人在BK既留言,唔少人都是叩門入到的。

至於話邊間好D,真係唔識答,因兩間用既書都唔同,教法都唔同,好難用同一標準比較,又係從BK既討論得知兩間升上中學既人數又差唔多。

如在叩門階段,兩間聖家都仲有機會,我見九龍塘個邊既討論區都好多人話是叩門入到的。但如選定其中一間,最好專心一致第一二輪都係同一間,如果唔係俾人問到點解一時揀九龍城一時又揀九龍塘咁就唔係幾好喇。

[ 本文章最後由 1314 於 08-7-25 21:23 編輯 ]

原帖由 Crabtree 於 09-6-3 11:10 發表
1314,

我都想知麻煩pm埋比我, thanks!!  如不在此網, 在自行亦無選此校, 叩門有機會面試嗎?

其實我諗十個有九個都會揀九龍塘聖家,次選才是九龍城,你睇佢地討論區幾多人回應就知。無論校舍面積同設施都又大又新,九龍城係原址已經五十幾年,缺點是校舍細。兩間聖家除左同係嘉諾撒同宗教之外,好似無乜野一樣,佢地用既書、課堂時間、考試都唔同,我識得唔同人讀九龍塘,有讚又有彈;我個囡讀九龍城好開心,但亦有同學讀了一年就轉校。兩家上中學既比率好似相差不遠,但有人話九龍城上到既多D。個人覺得教會學校既校風始終比無宗教既好D。

至於叩門,我個囡有同學亦是叩門入到的,第1-2輪都無揀聖家,但就要睇你同個囡面試時表現如何了。

原帖由 Monghar 於 09-6-8 15:58 發表
Hi all,

Just want to know how is the language skills at 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)?  Are they like St. Mary - will use P2 English textbook for P1?  Can you share a bit more of the information to me as my ...

如問九龍塘聖家,應去隔離討論區至啱,不過應該兩間聖家都係中文小學,除英文外其他科都係中文教,不會用高一級既書。

原帖由 Crabtree 於 09-6-9 10:24 發表
1314,

我已交了叩門信及個人資料去九龍城聖家, 希望有回音啦.  另外想問你知唔知佢地會幾時call 人面試呢? 是否大人及小朋友都要面試呢?

幾時就唔清楚,不過肯定會in家長,因我個囡有同學個家長話當年校長仲問佢第1-2輪都唔係揀聖家,點家依家會黎叩門。
‹ 上一主題|下一主題