用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-4-28 10:57
通常上到中學好少家長會分享成績(不論好壞),你又會唔會?
Well said
都大啦,仲講,唔怕比人笑咩

bobbob    發表於 21-4-28 11:26

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...

咁我覺得根本起讀之前就要考慮呢個問題同情況,明知係hea王,仲俾佢讀自主高既學校咪會出現呢啲情況囉。我深信冇咩邊幾個父母上到中學仲可以跟到,又或者仲要跟?

bobbob 發表於 21-4-28 11:39
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力 ...
但總好科中文

JojoDad    發表於 21-4-28 22:08

bobbob 發表於 21-4-28 11:53
中文差係衰2科(文史),英文差會衰足10科8科
咁如果上到band 1a/b學校,經過6年洗禮,英文唔會衰得去邊。

LeeCC 發表於 21-4-28 10:55
身邊有幾個(2),D媽咪仍然好勤力的伴讀,有連筆記都系媽咪寫,幫佢背,結果考到頭幾名
...
咁到時見工,可能要媽媽跟埋去我in.過兩個staff,大學生,各阿爸阿媽跟埋一齊嚟

LeeCC    發表於 21-4-28 12:06

JojoDad 發表於 21-4-28 21:43
中學無乜功課班啦掛。
都有,不過好少,仲要小朋友肯去先得。

0030 發表於 21-4-28 14:10
回覆 Froggy_joe 的帖子

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
真係個個都咁安慰有仔既家庭,我都等緊人哋醒,然後會急起直追⋯⋯

ivypooh 發表於 21-4-29 20:11
看到你這個例子真係很感觸。很同意助攻與否,亦要視乎小朋友的學習能力和興趣。

亞哥讀初小時,我己一早 ...
我哋情況完全相反,大女正正係可以令我完全放手,小學唔駛點補習既人,分數低分會即刻起課室喊,嚇到老師要即刻打俾我,叫我留意下佢情緒,所以從小我完全唔會俾學習壓力佢,因為佢自己會俾自己。相反,細仔都係聰明人,記憶力雖比大女差,但都可應付學習,不過對自己無要求,凡事係「做咗」非「做好」,貪玩、貪食,哎,雖不是一天一地咁大差別,但都有差異,對住細仔好吃力,踢又踢唔郁,死蛇爛鱔咁
羨慕你阿仔都可以咁自動自覺,我覺得男仔係好難得。
‹ 上一主題|下一主題