用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
發新帖回覆
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

October. 發表於 21-12-8 21:36
佐敦適合拔尖增潤既學生,低年班還好,到左DSE時,成績唔達標就請人走。

...
想問,要交學費嗎?點解好似要買佢怕咁?我要付出味架喎

October. 發表於 21-12-8 23:01
中六DSE,阿sir一堂都講足3.5個鐘,中間有個break,阿sir都交足貨,冇辦法,為咗摘星,你情我願,精英班、進階班入 ...
唉!咁咪即係要揸頸就命

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-8 23:57
所以唔喜歡呢啲模式咪唔好報囉,無謂貼錢嚟受氣,又唔係一定要補呢啲先可以擇星,自由市塲自行選擇。

...
咁仲會有咩選擇?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-9 07:54
補習都有好多,又有私補,到高中我都會建議有興趣可以補下大型補習社,學答題技巧同收下風,倒如中文補 yy ...
咩叫yy?

kirstyau 發表於 21-12-9 11:05
林溢欣
明白,thx!

b3410 發表於 21-12-9 19:59
大家都唔想。不過到了公開試階段,分數就係全部,唔由得你唔低頭

...
認同,所以我準備向現實低頭,揸頸就命,更何況進公開試進補非奇事,而家唔補,難道入u先補,最緊要補得其所。

mcl203 發表於 21-12-9 20:59
去到高中階段,仲有人以為‘一定’係家長捉佢哋去補習,呢個想法似乎已經偏離現實~~~
...
都唔好分高唔高中,因人而異,小女初中已要求我代她了解一下,因為想成績更鞏固。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-10 08:00
補習有好多選擇,都唔一定要揀啲精英制嘅補習社。補習社揀精英學生,精英學生一樣可以揀補習社,無須揸頸 ...

諗住抱最壞打算,到時心入面舒服啲

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-10 14:52

zitaeric 發表於 21-12-12 14:32
我識頂級學生,冇一個去補習。次少少,跟風去了名師,都只補了兩堂就冇再上。
2024中文科,減佐時數,又精 ...

其實有啲有去補,只不過唔俾你知,唔俾你見?識一醒目資優仔,而家人已大,佢話說當年,話鍾意被人覺得好勁既感覺,所以起人面前hea底唔聽書,上堂瞓教,但成績好理想,人人讚,不過佢話「我補習、溫書要同你哋講咩?」

Nat思 發表於 21-12-8 13:15
我想知大家比仔女去補習係咩心態?係想佢谷到有咁勁得咁勁,定因為成績唔好先補?唔知係唔係仲有幾個月就DS ...
真係,我見識過一間,電話查問,答咗等於冇答,即刻send 交費資料嚟,都唔緊要,電話溝通唔清楚,我咪上門問囉,順便睇埋環境,唔平㗎,$1600-$1700/4堂,點知負責人話好忙,上到嚟都唔得閒理我,叫我起門外睇下就算。一山還有一山高,教得再好都唔去,咁忙就唔打搞喇,剩係識揀名校生教,我都識做啦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊