用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
發新帖回覆
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

ericwong520 發表於 23-2-15 14:51
發夢奇想。你們會點選擇?不考慮距離,沒細妹跟尾學費等。
放棄哂,只要mcs夠了

ericwong520 發表於 23-2-16 18:05
都有道理。但請教如mcs 津中收左, 都照樣可考直私?又或如果直私收左,咁mcs中學都可申請?(假設本身是m ...
你要搞清楚直屬中小既關係先,直中收直小係85%,呢個%係必定,因為係EDB規定,只要係band 1 生,起升中時大抽獎階段填乙一係必收(某啲自行時已收),而band 2生則視乎餘下既直屬位能否cover哂所有band 2生,如學生比學位多,就要講運氣喇。
你提出係,「但請教如mcs 津中收左, 都照樣可考直私?又或如果直私收左,咁mcs中學都可申請?(假設本身是mcs 小)」

首先,時間線係唔會存在中學部已收仲可以考直資,因為每年1月左右自行階段可以選擇2間心儀學校,經過面試後,大約起3月尾會被通知(如中自行位,不過直屬中小大部分係唔會安排面試,好多會參考校內成績或RO嚟收生)但每年10月起係報讀直資高峰期,我哋係可以為小朋友(就算有直中)報考,同時交2個自行申請,如直資當spcs收咗(約1-3月)你要向直資交「小六學生資料表」俗稱「飛」,如諗清楚都係想玩大抽獎,咁要起每年4月中前去返直資「抽飛」咁仲可以用番直屬既優勢入番mcs,但如果你一直冇抽飛,係唔可以再玩番大抽獎,即代表放棄直屬位,咁就唔會入番mcs喇!

Vana 發表於 23-2-18 08:47
晤會,mcs 唔會自行收返自己學生

中學既自行位係用來收出面d 勁人,小學部個d 係用直屬位,即7 月大抽獎 ...
但上年,我聽番嚟起自行有收target 直小生,唔止一間直屬學校係咁,幾間都係,可能因為學生減少,總之種種原因啦。

Vana 發表於 23-2-18 15:31
錯,我可以 100% 答你一定唔係

我女今年中一,上年小六,我親身去學校聽校長親自不停重複又重複 講 group ...
呢樣野真係好難講,想當年我都一心以為自行唔會收直小生,仲要俾網友話唔抵得直中收咗佢朋友,當年都係在校生,一心好似你咁諗,仲要幾肯定,不過呢幾年,我覺得風向有變,只不過有機會你我都唔知。

chun719 發表於 23-6-12 12:35
題外話: 點解 SPCS 個網頁可以咁流
好似時光倒流左廿年咁
Spcs係咁㗎,呢個係package 嚟,即預咗!

chun719 發表於 23-6-12 12:59
是但搵一個學生既學費拎黎搞搞個網頁都唔洗而家咁懷舊呀
好癲喎
亮麗dse 及ial 成績,亮麗嘅校服(格仔裙加熊貓鞋)

ericwong520 發表於 23-6-12 20:55
唔記得係咪你講,學校都幾電子化
應該唔係喇,Spcs較傳統嘅學校!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊