用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問BPS面試名單?
發新帖回覆
go

請問BPS面試名單?   [複製鏈接]

UTB 發表於 24-3-1 16:59
得290份申請的確係比較少。
BPS 自行有43個位,大約每5人爭一個位。
始終係女校,叻女港島區大把選擇

lot888 發表於 24-3-1 18:26
但佢係最好嘅女官+津。
咁應該no pain no gain,要接受到

muimui5 發表於 24-3-1 17:20
聽見佢話按同學總名次優先選科就感覺唔係幾好。按科成績排名公平好多。

小女校係按科成績排名選科,我以為大部分都係按科排名?

khill 發表於 24-3-2 12:57

大學某啲科,中或英或數會有特別加權。

kirstyau 發表於 24-3-2 16:33
2個女都按總成績。除M1/M2會睇埋科數
我以為間間同我女一樣,係按科成績揀,明白了,thx

khill 發表於 24-3-2 12:57

小女係嚴重偏科人士,中三那年,佢弱科絕對係拖佢後腿,從而造成壓力,佢曾要求要搵補習,我當時stop咗佢,對佢講,中三讀嘅科目數已經多,如果因為驚自己弱科成績而影響選科,我同佢講唔需要擔心,因為我哋係睇科成績選科,所以唔好嘥時間起弱科上面,因為一定唔會讀,玩一年就拜拜,唔需要感到壓力!
最後,佢選嘅科有啲係當時唔算成績突出嘅科目,但因為佢符合該科最低要求,而佢又想挑戰下,最後都成功選到!自己諗,如果係因成績而定選科前後次序,咁以小女情況,中三那年真係好大壓力了!

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:44
托賴 正正常常
請問QC是按總成績選科還是按科選科?

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 12:15
按總成績
原來好多間都係按總成績選科

khill 發表於 24-3-4 19:30
完全同意,選齊PCB+M1/M2又全部考得好(4 or 5以上?)的話是有很多選擇。

但如為考8科感覺良好,结果有 ...
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好易,試咗又成功,就真係任佢行。老師講1句好過父母講100句!

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 20:51
只係可惜一間甘好甘有歷史的香港官校!

所以,就算小女校俾人講到成績幾唔透明都好,但感恩,每個校政都見到係符合小女情況,如嚴重偏科,但可以科成績選科及可以3x+m1/m2,反而擔心緊細果個,選科又點玩

mansum92 發表於 24-3-4 21:01
起碼都可以讀左1年,發現自己選了不適合的科目才drop.
係㗎,小女文人,數底一向差,係堅差,對比其他科。剛考試,竟然攞到好好成績,班頭幾,班主任都好愕然,點解平時quiz咁差(fail),但考試成績竟然咁好。老實講句,我自己看在眼裡,因為小女自己set咗目標俾自己,要攞到咩成績,跟著真係放好多時間落去,佢其他科都處理得唔錯,所以唔洗用好多時間溫習,變相只要的起心肝處理科數就ok,所以唔好睇少小朋友下定決心嘅決定!

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 21:10
我係估吾到一間甘好的B1A校要甘樣反傳統玩殘佢。

起成績上,又未必,其實咁做,反而dse output更好,因為嚴控品質!不過希望有現屆bps中三同學家長可以分享下,係咪真係變做咁。

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 21:17
我吾係甘睇好!正一 阿茂整餅。
3年後就知喇

lm251099 發表於 24-3-4 21:50
即自廢狀元

咁又唔係個個狀元才既,我都唔係擔心狀元呢啲人中龍鳳,反而係讀神科嘅機會都減少,前後讀得7科包m,m數唔係人人啱讀,CS又唔計分,如果drop咗科m,cs唔計分情況下,咪得best 5即 5科真係一科都不能炒mouth:" />仲有,神科大多睇best 6+第7科x0.2,如果bps真係咁搞法,直情讓半臂雖然未知大學點計科CS

lot888 發表於 24-3-6 22:05
回覆 tam_bb 的帖子

首先,我偏向官津,直資始終更似一盤生意,要跑業績,學校在校譽和學生之間如要取捨, ...

你最後嘅睇法,應該有少少偏離,其實中三升中四選科都未知究竟適合與否,如果修3科,如需要,你係可以有條件3選2,但得2科,你係冇得揀,唔得都要死頂呀!你係向正面,好方向諗,但世事無絕對,要令自己有彎轉先最理想。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊