用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?   [複製鏈接]

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

我小朋友讀兩所小學,所以冇一間有6年咁耐,2+4年啦,先感恩入到舊校,俾到好多機會囡囡,等佢建立自信,亦攞到好成績,令佢成功轉到校。再感恩是可以入讀新校,雖然未可以享用新校舍,但新校除咗某啲校政係好old school 外,其他真係無得頂,不過我囡囡都要整整一年後先適應到,成績先可以正常發揮又俾老師察覺佢嘅存在
起大家都苦惱升中時,我哋係進可攻退可守。快放榜喇!但我哋一啲都唔需要緊張,最後,希望大家都可以有理想既放榜結果啦。

小曳人 發表於 20-6-22 10:55
我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別 ...
要舉手舉腳認同你所講,傳統學校某程度上太old school,說一不二,完全冇轉彎餘地。

sisbro 發表於 20-6-22 14:40
培正,係好大嘅誘惑,真真正正,一條龍
培正唔係一條龍,升小「西」15%、升中65%(大約)

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:49
當年是 100% 保証升培小, 但要簽字放棄政府升小派位
呢兩年好肯定話你知,只收85%,今日收學校通告有冇得升上培小。

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:09
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公 ...
如果家長有前瞻、資源、時間,一樣會自谷,唔會靠學校。

sisbro 發表於 20-6-22 16:55
咁遲,六月尾先知,冇得升上小學嗰啲同學仔點算?
其實起公布之前,老師會有意冇意叫家長留意一下其他學校既背景或報名日期。咁做家長就要醒目喇,要搵定後路(考其他直私)另外可以參加升小自行及大抽獎。

keep-calm 發表於 20-6-22 18:44

可能大環境影響,其實而家讀乜嘢幼稚園,為咗小朋友整體 ...
更何況培幼升培小存在不確定性,要一早有心理準備是剩下入唔到的15%,加上底子打得穩,愈高年級讀得愈輕鬆
‹ 上一主題|下一主題