用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

chasedream 發表於 21-2-11 19:43
大家嗰d級頭小朋友點溫書?
交流下
真級頭,是不太需要家長、補習老師輔助的。
記性好、好勝、專注力強、會主動學習。

小學階段對這班真級頭是不太有挑戰性,所以考測前溫書就可以了,不需要長期作戰狀態,默書是不需要溫,因為平時上課時,已經好似影印機那樣印在腦海。

由於不需花太多時間在學術上,所以多出頗多時間發展其他興趣。

所以補習老師最喜歡教這類人,因「手指逗一逗,就可以飛得高」又可以省靚自己招牌。

宮二 發表於 21-2-15 09:37
真級頭點解仲要洗自己錢去省靚人地招牌?
不如留返時間和錢去發展自己的興趣好過。
...
咁個個父母想法唔同,有啲真係覺得補習先有安全感,又有啲係目標為本,又有啲係小朋友自己要求。

chasedream 發表於 21-2-15 15:25
我地是級頭,自己溫書,有補習,做很多練習
開呢個post都想了解下大家級頭點樣溫書
...
其實做得級頭,唔可以只靠天資,都要靠後天努力,但確實有天資是比一般能力既小朋友發揮時可事半功倍。

LeeCC 發表於 21-2-15 17:34
唔一定級頭先可以做到上堂已經課本內容影印機印左入腦海,真係唔溫都滿分的

我個只係試過初小考過一次級 ...
其實除咗默書外,我觀察到級頭小朋友都有少少完美主義,希望做得更好,至於理解力好,我覺得小學階段女仔會著數啲,因此好多時就算理解到,都是以文字表達,女仔係會表達得好啲。

wongtw 發表於 21-2-15 18:18
舊同事個女當年係級頭,無補習,小學屬自生自滅或者好聽啲叫天生天養型,升中她決定外闖考入名校,我估佢資 ...
我小朋友同你小朋友一樣,快呈分了,我惟有盡力做,感覺天資影響都好重要,之後都要靠小朋友自己努力喇。

LeeCC 發表於 21-2-15 20:48
我個咪就係理解又唔掂,表達又唔掂

最掂的強項系唔係學校教的,唔考的

我覺得天生我才必有用,最緊要係品格好,成績係次要

LeeCC    發表於 21-2-15 22:47

Azzurro 發表於 21-2-16 08:02
感謝分享

香港小學籠統分幾個級別(起碼係王國):

分別是有的
小女初小是地區學校級頭,高小轉到傳統名校,轉校後,第一年要適應,成績不復當年,但第二年開始重回正軌,不過由於我們一家都不是太緊張學術,加上知道小女個性好勝,所以一直都不會給任何學術上的壓力給她,直到中學都是,所以到小學畢業時,小女成績都不是如初小般成為級頭了(我認為級頭是頭三內)但幸好每年仍有學業成績獎,不過分數不穩定,時高時低,有感傳統名校已有一班叻女,要成為級頭不是容易。

同年一起轉入傳統名校有另一同學,舊校是地區名校,同學都是級頭,當第一年小女仍適應中時,同學已完全適應,成績非常好,我估這個就是地區名校及地區學校的差異,當然都升中,同學自行兩間都收了。

csbaik 發表於 21-2-17 19:10

小朋友宜家已經中學啦。上堂要專心,放學即埸温一次,功課不 ...
你好盡責,相比之下,我好懶

csbaik 發表於 21-2-18 14:00
要小朋友肯主動,首先好由家長做起,自己孤身作戰,冇大人陪佢及精神上支持,佢地覺得好唔公平。
...
我自己要返工,有2個小朋友,放工已經好累,真係提唔起勁。不過大女還好,前一晚講定要溫咩書、做咩練習,佢放學後,會乖乖認真做,我沾手最多是gs,會問佢書,問問下自己都回憶番唔少至於星期六日,多數出街,都好少用嚟溫書複習,見佢搞得掂,都唔理咁多喇。大女好驚臨考測前先一次過溫書,怕辛苦,所以我會成日提佢,上堂認真啲,加上記性好,已經入腦,臨考測咪唔駛溫太多,令自己辛苦。佢考測前一日,多數係做小總結,然後準時瞓覺,精神好啲,careless 都會錯少啲。

Jane1983 發表於 21-2-28 13:59

勸退係最後,之前肯 定有侮辱和難堪。
我都有朋友個仔係咁,九龍塘津小,阿媽個個星期收班主任電話,之後再升級,收副校長電話,最終頂唔順,小三轉走咗。

Jane1983    發表於 21-2-28 22:02

ar_mak 發表於 21-3-16 01:39
其實我對級頭點溫書既興趣不大,反而想知而家D細路係點出貓既呢?

PS:我都唔知點解,呢一代既細路係少 ...
點出貓?而家出貓係家族集團㗎喇,即父母幫手。另外係,遊說自己,考試係open book既,佢哋冇錯的。
‹ 上一主題|下一主題