用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
樓主: rainbowcov
go

英文中學的真面貌   [複製鏈接]

rainbowcov 發表於 21-2-27 16:56
自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢? ...

小女間中學暫時都係全英呀;小兒間小學就英常全英。不過我知好多英中都未必係....

mcl203 發表於 21-2-27 18:05
你囝小學高小階段係咪數學中英並存?~~~

係呀,功課考測中英並存,初小都係並存,不過上課語言是中文。突然間醒起,全英應包括所有科,所以阿仔校亦只可以話係英常全英

b3410 發表於 21-2-27 18:23
應該好普遍?

雖然囡學校都係英文教,不過我覺得唔駛介意喎,教的好,教的清楚,大家明白最緊要。 ...
我覺得用英文教是可以train到語境,阿女返學數月,明顯英文語境進步好多,但疫情關係,用zoom上堂,全英又係一個問題,佢哋會無咁專注,始終要轉換語言嚟聽。

b3410 發表於 21-2-27 21:53
我覺得語境,train英文雖然可以考慮,不過更加重要的還是果個學科本身學習內容。 大家教的舒服,學的開心最 ...
同意,我都唔太介意老師口音,英文都有好多地區方言口音,如果起香港出嚟做野,根本唔會理會係咩口音,愈正宗愈難聽,在於香港人嚟講,反而書寫範疇重要啲,所以最重要係講既講得清楚,聽既聽得明白。

LeeCC 發表於 21-2-28 07:48
朋友女兒的地區band1女校,朋友聽到大半上堂時間系用中文教,現在下學期情況一樣,所以朋友感覺與期望有落 ...
其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數量有幾多?所以真係個個都可以流利講到?另一方面,我都幾佩服阿女中學,都算真係做到全英教學,連LS,家政,music呢啲細科都係全英,佩服位係,點請到?

b3410 發表於 21-2-28 11:41
傳統女校,好多老師都係舊生,自家出產
一言驚醒夢中人

mcl203 發表於 21-2-28 11:45
小學部已經近乎全英,無太大理由中學部要改返英搭中吧~~~
我唔係好清楚小學部係點?除中文外,是全部科目都是英文嗎?

mcl203 發表於 21-2-28 12:07
傳統中/小學,好多老師都係來自果幾間嘅畢業生。多年前,某校校長講過,佢可以睇啲老師嘅英文書法,可以估 ...

阿女小學啲old girl 老師同媽媽,氣質真係滲出嚟咁,style係一樣既

LeeCC 發表於 21-2-28 12:52
俾佢請到,都要俾佢留到D老師
都應該可以既,老師入職咗,每年跟point跳,轉工要從新計起,所以如無意外,係唔會想四圍去。

conniewktang 發表於 21-3-2 07:30
轉工不用從新計起,係會繼續跳point/人工只會不斷升。
謝謝資訊,我outdated 了!

王家爸爸 發表於 21-3-2 09:31
揀間有外藉學生既,老師就無辦法唔用英文教。
其實我都滿意兩個小朋友學校語言上的安排,由於zoom上堂關係,我可以知道阿仔雖則只係eng 同 gs全英,但老師講得非常流暢,唔似港式英語,聽聞老師起外國長大既abc,講英文確係比講中文好,令我加左分俾學校。阿女校有外籍呀,不過唔同班囉。

02413124 發表於 21-3-2 13:01
回覆 conniewktang 的帖子

我想講教英文黎講,NET仲多數唔教GRAMMAR同EXAMINATION SKILL  ...
我都以為係,但我見阿女校同友校都係net教英文,不過友校情況係前同學家長講,我唔敢肯定。
‹ 上一主題|下一主題