用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
樓主: hkwcr
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

zanezane 發表於 20-12-30 09:14
回覆 cafeva 的帖子

我今年都有聽briefing session.... 換左校長,間學校嘅presentation變得很普通。地點 ...
老實說,有猶豫即唔鍾意,港島區女校有唔少,有能力就有得揀,唔需要再諗,但時日唔多,好快要交表。

zanezane 發表於 20-12-31 12:49
回覆 PTL_L 的帖子

因今年無得實地去睇,係有d睇唔清嘅感覺。我見教務果位是一樣...佢講嘅同上年係一樣。
暫時唔太覺變化好大,因為一般新校長上任,唔會咁快有新搞作,加上今年特別年,有新思維都唔會係而家,感覺,新校長仍摸索中。
Mss是一間好全人的學校,學校講明培養學生自主是好重要,所以聽小朋友講,所有club的活動都是chairlady一手一腳包辦,老師只是顧問。為了營造豐富英文語境,校內老師間對話都是用英文,校長見到學生都必定係用英文同學生溝通。

zanezane 發表於 20-12-31 12:49

因今年無得實地去睇,係有d睇唔清嘅感覺。我見教務果位是一樣...佢講嘅同上年係一樣。
我認同校長好影響學校發展方向,但反而考慮學校是否適合自己小朋友較多。正如大家成日講某某學校dse  成績1a,某某學校是band 3成績,但難保自己小朋友是某1a學校讀唔上的一個又或是某band 3學校讀大學的一個。
想表達是,搵啱適合自己小朋友的學校,是可以將小朋友潛能發揮得更好。

jacknetpass    發表於 21-1-1 11:31

medicine 發表於 20-12-31 14:38
……學校講明培養學生自主是好重要,所以聽小朋友講,所有club的活動都是chairlady一手一腳包辦,老師只是 ...
唔講太多了,想知多啲,可以pm問我啦。因為鍾意就係鍾意,我都知其他學校都是咁。

medicine    發表於 20-12-31 14:55

medicine 發表於 20-12-31 14:58
多謝多謝!
我們也很欣賞瑪利曼

一個字 「match」

cafeva 發表於 20-12-31 15:11
想知多D, #315
我睇完篇野都知多左.
「親子x」報道?

mcl203 發表於 20-12-31 15:18
咪係,勁走寶添!~~~

前輩,你又玩嘢你而家唔滿意咩?

medicine    發表於 20-12-31 15:35

YmOra 發表於 21-1-1 09:35
個人估計,唔係"間間"學校係咁喎?!有全方位之語境形造,學生club或開放日攤位由學生自己由活動設計 ...

佢哋所比較,好多時攞其他有歷史的學校比,所以都唔講太多,一來自己仍摸索中,二來唔想俾人覺得「煲」學校如果有興趣或鍾意,係可以花多少少時間睇埋其他資訊,最重要係會讀果位去睇,幸好當年我哋都有得坐禮堂聽前校長既talk,又可以參觀及同師姐們直接傾計,感覺係會好啲,今年online talk,係會差少少。今年info day/talk ywgs成千人聽,mss得百幾人,可見ywgs 真係好受歡迎。

Edukingking 發表於 21-1-1 18:35
亦可能因為MSS要填好多資料,條link 又之前一日先email 比人,過程一般⋯ 去年去admission talk 都好多人下 ...
今年啲學校既admission talk一㩒條link,超方便,不過冇得實地參觀都係差啲。

zanezane 發表於 21-1-3 09:34

咁疫情呢一年用zoom上堂,你覺得學校handle成點?滿意?
因為有上年經驗,我覺得大部分學校都優化咗網上教學,基本上一停課,就好快有zoom堂資料。至於成效,就唔只係一間學校問題,而係全港學校都有呢個問題,有機構剛向教師們做了調查,有6成左右教師認為面授課堂會較理想。個人認為,網上上課成效極不理想。我小朋友非常討厭在家上課,因為佢非常享受校園生活。
‹ 上一主題|下一主題