用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-22 18:14
標題唔夠吸引,改為 男校 列強爭霸/盟主之戰 2.0,可能好啲,啲粉絲浦晒出嚟啦~~~
...
或「群雄争霸/烈強無敵」不過我就係唔想咁血腥,唔係搵第一,因為個個心目中第一都唔同

bbeasy25 發表於 21-10-22 18:53
我就係你口中short咗既家長,比小朋友由屯門去香港島返學(不是QC)。因為覺得屯門四大教學方式唔適合,特別 ...
第一身回應

b3410 發表於 21-10-22 19:48
唔係標題黨
要加埋呢一堆學校名落去,至少出現 DBS/QC/LSC/SPC.....再加上vs
呢個suggestion very good

hkpapa852 發表於 21-10-22 11:23
飛龍在天,加上另一旗袍女校泰山壓頂,仲有獅吼女校係格仔裙側面助拳,今次真係虎落平陽之格局。

...
諗唔到邊間係獅吼女校?

ssss4s 發表於 21-10-25 11:35
睇完,覺得呢種分享最有用,希望幫到樓主。

我也曾為小朋友到底轉出市區還是留區讀而煩惱,後來和掌櫃傾 ...

「人各有志」所以講咁耐,點講都好,小朋友係自己既,自己負責就可以。但想帶出一點,講成績,可能某地區學校會比傳統名校好,因為就係有辦法保持成績從而保持競爭力,如果以成績行先,又係想自己細路讀醫既,可能某啲地區學校更加保障,但大前提係小朋友係讀醫既材料。
傳統學校總有部分家長同學生唔太在意成績,咁當然唔係去到連33222都冇,所以成唔成為炮灰係個人問題,同一所學校點解有人得,有人唔得?因為從來都係「讀書靠自己」不過兩者當中差異,真的讀過就會知,唔會簡單咁二元兩分法只有「好定唔好」。

b3410 發表於 21-10-25 15:06
surprised !!呢個話題可以繼續討論落去
呢個話題根本已經放大到「傳統名校 vs 地區band 1」呢類議題大把人有唔同睇法,不過好似之前都出過類似?

有時會諗,當一個議題,一個認同,第二個又認同,無獨有偶,第三四五⋯都咁講時,但自己仲要力排眾議,即代表自己唔隨波逐流?夠哂特別?一個議題係,第二個係咁?即代表咩?我才疏學淺,個人覺得係為「坳」而「坳」了。

ssss4s 發表於 21-10-25 18:26
離哂題,不過我還是可回應你。

這不是有沒有自信問題,身邊也有朋友好靚好正,老公照樣出軌,代表我朋友 ...
嗱,唔係針對你呀,說明先但講開夫妻情感,又想講下,唔知你結婚一齊有幾多年,但到咁上下時間,如果真正認定對方終老的夫婦,已經唔會再以外表行先㗎喇,所以回應到點解有啲樣靚身材正既jm 老公仍然出軌,因為太表面喇,外表keep到幾耐?!大家都會老都會殘既,所以我覺得最緊要係互相溝通,同價值觀盡量一致,最最最main point 係互相體諒同忍耐。

b3410 發表於 21-10-25 19:19
你真係     離題太遠喇。。。。。

呢個主題,BK可能從盤古初開,已經討論咗N年
哈哈咁返番嚟喇返番嚟喇~~
‹ 上一主題|下一主題