用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生壓力太大,想幫佢轉校
發新帖回覆
樓主: happpy
go

初中生壓力太大,想幫佢轉校   [複製鏈接]

happpy 發表於 24-2-23 08:53
小朋友讀緊band1 名校,成績追不上,晩晚都成2-3 點訓,我哋點勸都冇用,今年中二,上年已經想同佢轉,但佢 ...

聽到樓主嘅陳述,好心痛,因為小朋友已經踏入青春期,好有自己睇法亦非常頑固,唔係咁容易說服,你哋勸冇用,有冇嘗試叫家中其他長輩幫手咁勸一勸?而家最重要係要搵人幫手補習,追番進度先,因為愈讀一定愈難,由其初中升高中嘅gap,又係另一個鴻溝嚟,比小升中時更大,唔會俾啲時間就冇咗,只會愈嚟愈大,要俾小朋友明白,名校都有讀唔到大學嘅人,而band 3學校都有讀到大學嘅人,事在人為,樓主一家加油!

Rpp 發表於 24-2-25 15:50
努力在好天資的面前一文不值。
可能又會又有人跳出罵人,
上次我講中三有人已知數學和英文
又真係難睇啲既,我哋勁師姐起讀書期間成績都唔係標青嘅一個,點知dse跑咗出嚟!佢都講,就算學校pred.都唔準,攞唔攞到* 或**係心態決定境界。

Dylanli2017 發表於 24-2-26 12:31
99%是靠自己,學校名只是一個光環,增值是未入去讀之前,d人想當然以為既唸法,現實總是比想像殘酷得多 ...
所以我認為學校同學生嘅關係錯哂,而家係學生成就學校,而唔係學校成就學生!

Dylanli2017    發表於 24-2-26 15:40

猴子爸 發表於 24-2-26 15:51
我认为现在是学校成就预先成就自己的学生,公开试竞争太大,一线学校不会着重花时间和资源补底,大多只会着 ...
呢個已經唔係教育嘅本質,教育嘅本質應該有教無類,教好學生,並唔係只揀「好學生嚟教」,但好多家長,由其尖子家長,係proud of「某校」收咗自己小朋友,而唔係小朋友考咗入「某校」,呢啲咪本抹倒置!

猴子爸 發表於 24-2-26 16:16
资源有限,适者生存。“有教无类”,只可以在没有资源竞争的情况下发生。

...
唔能夠完全做到,但都應該盡量做到。

Dylanli2017 發表於 24-2-26 17:12
冇資源呢個完全唔係籍口。普遍名校其實都冇咩點教書,例如,小測只比答案呢,題解往往一略而過,麻煩你自行 ...

不能認同更多如果我咩都識,自修算把啦,洗鬼返學?撇除講咩校園生活啊、社交發展!

猴子爸 發表於 24-2-26 17:34
SJC, KC等等,没有这样的情况吗?我见过SJC的英文卷,都是很深的,底子差些都肯定顶不顺。 ...
你估只靠學校?靠小朋友自己同屋企資源support㗎,sjc英、數都好鬼深

猴子爸 發表於 24-2-26 17:51
所以就是差不多,自己壮大底子,面对学校的拔尖,得,就如鱼得水,更可以有时间玩埋运动,开开心心。  ...
所以我先覺得係錯咗囉,學校同學生嘅關係。

giver    發表於 24-2-27 00:26

Szetimmy0225 發表於 24-2-27 20:05
我識人真係由港島1A 轉左去港島b3 中學. 即時在學校感受到非常關愛又年年第一(不用怎樣上課/讀書). 好似去 ...
好似整間學校為佢而存在咁喎

Szetimmy0225 發表於 24-2-27 22:50
可能是難得有b1a生自己轉入去啦! 甘人哋又真係吾哂點樣出力又不用補習好容易年年第一播.  比你做校長難得 ...
咁都啱既,要靠佢刷靚個招牌

storymum 發表於 24-2-28 20:22
冇錯,呢D勁人真係吾少,知道有人(SPCC最前列分子)佢嘅爸爸係以前嘅狀元
...
剛先屋企人講,佢識有人,小朋友既讀九龍塘男一,話自己小朋友零補習又忙又點點點?!但成績好好,其實佢補習老師已經起身邊(父親係老師)
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊