用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

Jacba 發表於 21-10-16 20:48
不知為何教育王國裡面一直對香港華仁貶多過褒,也沒有用家家長告知學校升大學數據。作為家長的我,今天參加 ...
其實港華所謂被人貶多過褒,主要是源於之前中小學的鬧劇,呢場鬧劇大家都是旁邊睇,佢哋唔做,花生友是冇得睇。另一方面,對自己有信心既學校,展示愈詳細愈徹底,清清楚楚展示,是好是弱,會否揀入讀,呢啲係家長考量喇。Anyway,男校已少,如港華成績重拾高峰,對仔來說絕對是好事。

Jacba 發表於 21-10-17 13:00
从一些高年級學生和家長口中得知,成績靠後的基本都是某小學上來的學生。所以是不是因為港華引起的鬧劇, ...
全香港唔只港華有直中直小,但惟獨港華中小搞出一場鬧劇。

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:49
中小學既鬧劇唔係重點,再之前既長期校長之爭,老師、校長大混戰先係。個校長居然係法庭話自己唔識英文。個 ...
其實辦學團體都有極大責任及問題,有咩理由可以容許中小咁搞法!差啲輸咗前人既努力呀⋯⋯

王家爸爸 發表於 21-10-17 18:54
方丈偏幫某前校長
其實佢既角色應該持平,唔應該偏頗囉。

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 11:46
咁樣消磨人生法
最終都會 超前2年 釘蓋 !!
超前2年上天堂!
結語「快人一步、理想達到、墳墓就到」

mcl203 發表於 21-10-18 13:52
你池啲就見到這些尖子,可以見識下~~~
呢個世界咁大咁闊,慢慢行唔好,做咩要趕咁快?!請問可以起咩途徑見到呢啲尖子?我兒女身邊都是慢活既人,「夠」就算

Kirin007 發表於 21-10-18 14:00
EK吹水區,聽過就算,邊有咁多識得飛嘅人

咁我又好失望了,EK既父母同小朋友,即果啲學神、學霸真係我偶像,由其父母,點可以培養到咁叻既小朋友出嚟,又ccdd神津神直,最重要係好似食自助餐咁,任食唔嬲

mcl203 發表於 21-10-18 14:58

我一直都話存在,邊有可能排住隊入QC,只係是否年年有/有幾 ...
起港島區,QC都叫有2仔,咁可而知其他直中又有幾多呢?起港島區真係好難打⋯

acgy 發表於 21-10-18 19:32
點解有B2生呢? 真係唔多明.

自行收B2 還是抽入的? 如果可以抽入, 代表BAND1生一定抽入到QC了? 而一間咁TO ...

有一個case,朋友親戚,一定係band 2仔,係一定,但爸爸old boy.話說有一日起街撞到某人「某人問,點呀,個佢升中喇喎,揀返學校呀?」親戚答成績好一般,一定入唔到,某人話「揀咗先」。結果,入咗,但年年包尾。以上可以選擇信,亦可以選擇當故事聽。

mcl203 發表於 21-10-18 22:44
可能,順口講吓啫。因為,我都會咁講~~~
係㗎,可選擇性相信或不相信但故事主人翁非住港島⋯⋯

mcl203 發表於 21-10-18 23:19
我哋講足6年,佢成績麻麻地,都唔知佢可唔可以直升。費事煩,答一會有問二 ~~~
...
可能係㗎,聽聞差啲要留班不過又未到可留階段,那「聽聞」咋

Jacba 發表於 21-10-28 21:24
如果你不知道,很大機會不會是你小朋友的小學。
其實點都好,最大戶都一定是華小,所以港華中小係責無旁貸。

hkpapa852 發表於 21-10-29 07:47
現實中近年有幾多B1A學生會自行首選港華?

好難講,仍然有好多人覺得港華係1A,一到呢啲時間就會有啲link起媽媽間飛來飛去,啲link「實牙實齒」仍然標示港華是1A~

Poyau 發表於 21-10-29 13:27
手民之誤?
網站見同一指標 %更高反而B2A......
大家活起平行時空
‹ 上一主題|下一主題